Предимства на кварцовата лампа за рехабилитация и възстановяване след коронавирус

Тема на седмицата:  Предимства на кварцовата лампа и ползите от нейното използване

Помним кварцовите лампи с характерната миризма от детството, с вълнението, че ще изберем авиаторски очила, ще се събуем по шортички и ще бъдем здравословно облъчени. Едва ли някой от нас тогава е подозирал какво чудотворно действие имат тези антибактерицидни лампи и колко са полезни на хората. Днес представяме най-приятните ползи на кварцовите лампи, воала:

– UV лъчите предизвикват реакции в организма като: фотойонизация, фотополимеризация, фотоизомеризация и др.

– Засилват имунитета, унищожават бактерии, вируси и болестотворни микроорганизми в различни среди и материи, като: въздух, твърди повърхности, вода.

–  Употребата й повишава защитните сили на организма и устойчивостта му към грипни, вирусни, инфекциозни, простудни и други заболявания.

– Ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на основния за превенция при грип витамин “Д” образуван през кожата. Те действат и антирахитично.

– Ултравиолетовото облъчване се използва за облъчване на жилищни и болнични помещения, детски стаи и др. Облъчването на помещението е основна превенция при борба с вирусни и грипни епидемии.

– UV лъчите действат обезболяващо при невралгии, ишиас и др.

– UV лъчите бързо убиват микробите, акарите и другите микроорганизми, намиращи се във въздуха и повърхността на кожата.

– Открити рани облъчвани с UV не гноят, лечението протича бързо и оставащите белези след лечението имат малки размери.

*Възстановяване на дишането е основно предимство при ползване на кварцовата лампа

За да не се стига до прекомерна употреба на кварцовата лампа трябва да се има предвид при кои случаи може да се използва тя:

  1. При грип и наличие на грипни симптоми;
  2. При вирусни епидемии;
  3. При симптоми като хрема, бронхит и настинка;
  4. Витилиго и псориазис;
  5. Екземи и атипичен дерматит и др.

Кварцовите лампи могат да се употребяват както в професионални, така и в домашни условия, като разбира се техният размер и мощност са различни. Ултравиолетът, който излъчват те, е разрушителен за всички съществуващи бактерии и вируси, те незабавно умират. Ето защо се използва и за дезинфекция на помещения.

В болница за рехабилитация “Сердика” се прилагат процедури с кварцова лампа като един от методите за рехабилитация и възстановяване след коронавирус и свързаната с него бронхопневмония.

Дали ще използвате кварцовата лампа като превенция или при съществуващи симптоми е Ваш избор, но едно е сигурно – тя е приятелски съюзник срещу лошите бактерии и вирусите.

 

 

 

Състояния