Технологии

Система за управление на здравни грижи

С цел да усъвършенстваме нашата работа, разчитаме на изградена информационна система за управление на здравните грижи. Благодарение на нея още при постъпването се изготвя пациентско досие, включващо както медицински, така и рехабилитационен план. Стаите са оборудвани с таблети, чрез които обслужващият персонал отбелязва всички извършени процедури. Така имаме възможност да проследим своевременното изпълнение на всяка манипулация, като тази информация е достъпна и за близките на пациента. Чрез обемът събрани данни успешно анализираме и подобряваме нашите услуги. На всяко едно легло има инсталиран спешен бутон, чрез който пациентите могат да сигнализират при нужда. Медицинските сестри получават информация за повикването от пациента, независимо в кои помещения се намират. Информацията се визуализира на контролен модул в сестринската стая, както и на мобилните им устройства. Благодарение на тази система гарантираме бърза реакция и навременни грижи.

Когнитивна терапия

“HeadApp” е компютърно приложение, разработено от екип рехабилитатори, лекари и специалисти, което цели да подпомогне мозъчната дейност след увреда, причинена от инсулт, мозъчен кръвоизлив или друго заболяване на централната нервна система. Работата със специализиран софтуер може да започне още в рехабилитационния център, тъй като тези пациенти имат нужда от провеждане на упражнения, които да подсилят тяхната концентрация и да подпомогнат възвръщането на спомени. Този тип терапия оказва изключително благоприятно въздействие върху мозъчните клетки, като забавя процеса на тяхното остаряване. Стартира се с по-леки упражнения, като поетапно се увеличава сложността – до сериозно натоварване, целящо възстановяване на ежедневните функции. Тъй като е компютърно базирано, приложението ни дава възможност системно да събираме точни данни за прогреса на всеки пациент. Събраната информация се разчита от специалисти, които актуализират програмата за общо укрепване на организма . “HeadApp” може да се използва след: 1. инсулт, мозъчна травма, 2. хирургична намеса, липса на кислород в мозъка, отравяне на мозъка, последствия от прием на наркотици, алкохол и други. 3. мозъчен кръвоизлив 4. Гериатрични заболявания (Деменция и Алцхаймер) 5. Менингити и психиатрични заболявания. 6. Множествена склероза, Паркинсон и други. Когнитивната терапия е най-ефективна при ежедневни тренировки, които се извършват в болниците за рехабилитация. След изписване в домашни условия, дори и под наблюдението на специалист, е много трудно да се отдели нужното време за провеждането й.

Роботизирани уреди към Център за роботизирана рехабилитаци "ReGo", част от структурата на МБПЛР "Сердика"

Локомат*

Локомат е изключително прецизен уред, раздвижващ долните крайници и борещ спастичността им чрез движение. Произведен е от Hocoma, швейцарска фирма – лидер в производството на устройства и решения за терапия на човешкото движение, с над 20 години опит и тясна специализация в тази сфера.

Подходящ е за деца и възрастни.

 

 

Роботизирана рехабилитация*

Рехабилитация и физиотерапия за упражнения в дейностите от ежедневието за пациенти с нарушен мускулен контрол, слабост и двигателни ограничения. Разполагаме с богата гама от уреди за горни и долни крайници и сензори закрепващи се за тялото, даващи възможност за по-обширна терапия. Избор на терапията се извършва от сертифициран екип специалисти, спрямо индивидуалните потребности и резултатите от специализирани тестове.

*Терапии  с Локомат и роботизирана рехабилитация не са включени в пакетите за настаняване в болницата.