Най-честите травми на коляното са скъсване на менискус или кръстна връзка, както и нараняване на хрущял. Могат да възникнат при активно спортуващите, но и да се причинят от обичайна активност във всекидневието.

В такива случаи се налага артроскопия. Ако пациентът страда от артроза на колянната става и заболяването прогресира, при напреднала артроза може да се приложи ендопротезиране, т.е. операция за смяна на ставата.

Процесът на рехабилитация след операция на коляно е не по-малко важен от самата операция, за да може да се възстановят нормалната функция и движението на коляното.

Каква е целта на клиничната рехабилитация?

Ако пациентът има по-силни мускули около коляното, те ще се възстановят по-бързо. Но краткият болничен престой не е достатъчен за едно качествено възстановяване, а при домашни условия могат да възникнат различни усложнения. Само добрата рехабилитационна програма в клинични условия и под наблюдението на специалисти може да помогне за доброто и пълно възстановяване. Физиотерапията е задължителна, за да могат да се подобрят и регенерират увредените структури.

С подходящи рехабилитационни грижи, включващи електролечение, кинезитерапия и др. методи, се цели:

  • преодоляване на болката и намаляване на отока;
  • поддържане на обема на движение;
  • превенция от срастване.

Най-често след оперативна намеса на долен крайник, в случая след ендопротезиране на колянна става и реконструиране на менискус, кръстни връзки и др., се използват Lokomat Pro, Omego Plus и др. технологии. Прилагат се и методи на кинезитерапия, като упражненията са съобразени с възстановителния период. С помощта на съвременните технологии се извършва роботизирано раздвижване и постепенно се включват активни упражнения.

Какви са ползите от рехабилитацията, направена от специалист?

Възстановяването в домашни условия след хирургична интервенция на коляното също е възможно, но ще отнеме повече време и ще причини повече неудобство. Когато лечебната програма е правилна и направена на подходящо място, това ще гарантира по-бързо възвръщане на нормалната двигателна дейност и независимост.

Рехабилитацията след операция на коляно в специализиранa болница за рехабилитация осигурява ползи като:

  • Грижи от екип опитни професионалисти, осигуряващ денонощно наблюдение;
  • Изработване на индивидуален план за лечение, съобразен с вида на операцията, който стартира в момента на постъпване;
  • Наличие на помощни средства за придвижване и съвременна апаратура, както и разнообразни зони за рехабилитация;
  • Създаден комфорт и социална обстановка за положително повлияване на психо-емоционалното състояние;
  • Изготвяне на индивидуална домашна програма за поддържане на постигнатите резултати в домашна обстановка.

Целият процес на рехабилитация продължава понякога и до края на третия следоперативен месец. Пълното разгъване на коляното се използва само когато ходилото е стъпило на стабилна опора. След направена оценка специалистът може да включи след третия месец дейности като бягане и подскачане. Много е важно преходът да е плавен – от възстановителен към тренировъчен, ако става въпрос за спортисти. Мобилността се подобрява до постепенно достигане на предишното ниво на ежедневно натоварване.

След третия месец повечето упражнения могат да се извършват и без надзор от специалист, но със стриктно изпълнена домашна програма. Адаптирането след 6-месечна рехабилитация обикновено е пълно.

Правилно изготвеният рехабилитационен план и внимателно извършените физиотерапевтични процедури ще позволят пълно възстановяване на функциите на коляното.