Мускулите в човешкото тяло са повече от 600, като се делят на типове – скелетни, гладка мускулатура и сърдечен мускул. Всеки от тях има определена задача и всички работят заедно. Тези така важни структури може да отслабнат в резултат на първични или вторични заболявания, както и да се появят след някои по-сериозни здравословни състояния.

Принципно с натрупването на възрастта настъпва постепенна загуба на мускулна тъкан. Когато този естествен процес съвпадне и с някое заболяване, при което настъпва продължително обездвижване или поради друга причина, мускулатурата отслабва още повече. В много от случаите прилаганата рехабилитация във възстановителния период е насочена и към подобряване на мускулната маса и силата на мускулите.

Кога се налага рехабилитация на отслабена мускулатура?

При загуба на мускулна маса настъпват различни функционални нарушения, намалява се възможността за придвижване, локомоторната дейност и като цяло, качеството на живот.

Имобилизацията се получава предимно:

  • след операция на тазобедрената става;
  • след фрактури и счупвания;
  • при заболявания на централната и периферната нервна система;
  • след прекаран инсулт;
  • при травми на главата и гръбнака и др.

Чрез правилно изготвена рехабилитационна програма може максимално да се възстанови силата на отслабените мускули, за да бъде пациентът отново мобилен и да изпълнява ежедневните си дейности.

Как се подобрява слабата мускулатура чрез рехабилитация?

Независимо от основните причини за настъпилите увреди, след употребата на специализирани средства за физиотерапия, механотерапия, лечебна физкултура, роботизирани уреди и др. се постига значително засилване на слабата мускулатура и релаксация на по-силните мускули, за да се получи  мускулен баланс.

В резултат на интензивните рехабилитационни процедури, в зависимост от индивидуалното състояние на пациента, се постигат положителни резултати като:

  • Подобрена фина и груба моторика след инсулт;
  • Премахване на изтръпването, мравучкането и частичната парализа в засегнатия крайник след черепно-мозъчна травма;
  • Повишаване на мускулния тонус чрез възстановения контрол на движенията при детска церебрална парализа;
  • Увеличаване на мускулната маса чрез нормализиране на мускулния тонус след гръбначно-мозъчни травми;
  • Предотвратяване на мускулна атрофия след оперативна интервенция.

Наред с приложените конвенционални методи, роботизираните уреди изиграват изключително голяма роля за засилване на мускулатурата. Това може да се постигне чрез  OMEGO PLUS и TYMO за правилно разпределение на тежестта и раздвижване на долните крайници, чрез LOKOMAT PRO за подпомагане на движенията при преобучение в ходене и др.

Интензивната рехабилитация под медицински контрол води до най-добрите резултати, като с възстановената сила на мускулатурата се подобрява двигателната култура и способността на пациента да се справя в ежедневието и се подобрява качеството му на живот.