Когато човек претърпи някаква операция, или травма, иска да се възстанови възможно най-бързо. Комбинирането на точния вид терапия с уменията на точния специалист е ключов момент за пациента. Ето защо днес обръщаме внимание на видовете терапии за възстановяване и рехабилитация – както на добре познатите класически, така и на съвременните хай-тек методи.

 

 Eлектротерапия

Какво представлява? 

Съвременно развит преформиран физикален фактор,който включва електролечение с прав и променлив нискочестотен ток, електролечение със средно- и високочестотни токове, магнитно поле. При тези процедури се засилва обмяната на веществата, клетъчния метаболизъм, подобрява се кръвооросяването. Eлектролечението изучава средствата и методите за използване на електрически ток за профилактични и лечебни цели

Защо е полезна? 

Електротерапията е не по-малко ефикасна от лекарствената терапия. Заема съществено място в рехабилитацията на лицата със специални нужди. Електрическият ток подобрява кръвоснабдяването, стимулира трофиката и метаболизма на тъканите, стимулира нервните рецептори и предаването на възбудата по нервно-мускулния синапс, стимулира функцията на органа и обезболява.

 

Ултразвук

Какво представлява? 

Ултразвуковата терапия се основава върху биологичните и терапевтични ефекти на ултразвука, а именно: микромасаж на тъканите, абсорбация на ултразвуковата енергия до тъканите и превръщането й в топлина, възможността за внасяне лекарствени вещества в организма чрез фонофореза.

Защо е полезна?

Ултразвукът има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.

 

Магнитотерапия

Какво представлява?

Източниците на магнитно поле биват естествени и изкуствени. Електрическият ток създава магнитно поле около себе си. На този принцип са създадени изкуствени източници на магнитно поле – така наречените индуктори (соленоиди, елктромагнити). Те, свързани с променлив ток, стават източници на магнитно поле.

Защо е полезна?

След лечение се установява седативно, аналгетично, противовъзпалително и трофично действие. Намалява емоционалното напрежение, подобрява се трофиката, налице е хипотензивен ефект, намаление на ексудацията и оточността. Магнитотерапията действа и на нервната система, сърдечносъдовата система, храносмилателната система, ендокринната, костнта и кръвотворна система.

 

Ултра високо честотна терапия

Какво представлява? 

Ултрависокочестотните токове (УВЧ) са променливи синусоидални токове с честота от 30 до 300 Mhz и дължина на вълната от 1 до 10 м., като най-често апаратите работят с честота 27,12 и дължина на вълната 11 м. В зависимост от апаратурата и методиката по която се работи се използват кондензаторни или индуктивни електроди. Тъй като ултра високо честотната терапия въздейства на електрически заредените частици в тялото, като ги кара да се движат и при промяна на посоката на електричното поле 27-40 милиона пъти в секунда тя води до образуване на топлина. Така по пътя на индукцията се затоплят повече тъкани богати на течности,като мускулната тъкан, нервната тъкан, мастната тъкан, богато кръвоснабдените тъкани и там, където има ексудация. Топлината която се образува в тъканите (ендогенна) се различава от тази която се получа от външно нагряване (екзогенна), което е основният терапевтичен фактор на процедурата. Ендогенната топлина се образува в по-голяма дълбочина в тъканите, излъчва се по-бавно от тялото и не ангажира сърдечно-съдовата система и терморегулацията.

Защо е полезна? 

Терапевтичните ефекти са свързани най-вече с образуването на топлина в дълбочина в тъканите, водещо до подобрено кръвообращение, разнасяне на патологичните продукти и ускоряване на метаболитните и химичните реакции в тъканите. На базата на това действие могат да се изведат следните ефекти: обезболяващ, противооточен, хиперемиращ, спазмолитичен и противовъзпалителен ефект.

Наред с добре познатите и използвани от дълги годинни терапии, които изброихме, в най-добрите и модерно оборудвани болници в света се прилагат и роботизирани терапии за възстановяване и рехабилитация. Обръщаме внимание на тези, които дават най-добри резултати:

 

Екзоскелет

Какво представлява?

Най-често става дума за екзоскелет, който се прикрепя към кръста и долните крайници на човек и служи за възстановяване на двигателните функции при травми и възстановяване след операция, заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат. Например екзоскелетът HAL Cyberdyne прецизно улавя нервни импулси и така помага на човек с физически увреждания да се движи давайки му възможност да упражнява по-голяма мускулна сила от обикновено.

Защо е полезно?

Уникалният механизъм на технологията ускорява регенерацията на невроните и екзоскелетът „учи“ мозъка отново да движи крайниците. Терапията с HAL е подходяща за пациенти при възстановяване и рехабилитация след: инсулт, гръбначни травми, множествена склероза, мускулна атрофия и болест на Паркинсон. Системата записва напредъка след всяка сесия с екзоскелета и така може да се проследи напредъка в реално време.

 

Роботизирана рехабилитация

Какво представлява?

Създадени са различни уреди за роботизирана рехабилитация и всеки от тях подпомага възстановяването на отделна част или група от части на човешкото тяло. Например уредите на световния гигант TYROMOTION – “Тимо” – за баланс, горни и долни крайници, „Диего“ – за рамена и горни крайници, „Пабло“ – за горни крайници, длани, рамене, „Амадео“ – пръсти, ръце, длани и други.

Защо е полезно?

Интерактивността, с която се характеризира лечението чрез тези уреди, помага на пациента да работи по-бързо над фината моторика, както и на основната такава и то без да се отегчава, тъй като прилага различни програми всеки път. Чрез прилагането на роботизирана рехабилитация е лесно за специалистите и за пациента да следят развитието на резултатите всеки път, тъй като те се дигитализират.

 

Виртуална реалност

Какво представлява?

Терапията чрез виртуална реалност се прилага както за деца, така и за възрастни. Най-простичко казано в стая с приглушена светлина се прожектират различни „игри“, в които главен герой става пациента. От него се иска да стъпва върху маркирани полета по пода, или например с баланса на тялото си да предизвика преместване на витруален предмет от едно място на друго.

Защо е полезна?

Виртуалната реалност се прилага при различни състояния, затова и ефектите от VR-терапията са многопластови – от укрепване на вестибуларния апарат до предизвикване на движение в крайниците. Разбира се е страхотно и че специалистите и пациентите могат да проследят развитието на своята съвместна работа, тъй като и тук резултатите се дигитализират.

 

Локомат

Какво представлява?

Локомат е напълно роботизиран апарат за рехабилитация, който помага на деца и възрастни да проходят. От него могат да се възползват деца, които никога не са ходили или имат проблем с това – например с церебрална парализа, както и възрастни, които са се обездвижили след тежка болест, като инсулт, множествена склероза, някаква мозъчна травма. Роботизираните механизми за придържане на човека върху вид на пътека за ходене изчисляват с максимална точност всяка персонална дисфункция, недостатък на тялото и го компенсират.

Защо е полезно?

Чрез пълно стумулиране и симулирането на правилното ходене се провокира мозъка и след известен период на терапия той започва сам да стимулира тялото за правилните движения.

Болница за рехабилитация „Сердика“ е единствената в България, която разполага с техника за роботизирана рехабилитация от последно поколение и прилага терапии с произведенията на TYROMOTION, екзоскелета HAL CYBERDYNE,  както и предлага други роботизирани терапии. Стотици пациенти се възстановиха след тежки травми и твърдят, че биха препоръчали роботизираната рехабилитация повече отколкото традиционната.

Научете повече за състоянията, при която се прилага роботизирана рехабилитация - възстановяване след инсулт, възстановяване след операция на глава и гръбнак,  болест на Паркинсон. 

www.serdika.com

070070112