Ставите служат за връзка между костите в човешкото тяло и понасят различни натоварвания, възпаления и травми. Увреждането им може да затрудни движението, а износването, което прогресира с напредване на възрастта - да причини силни болки и траен дискомфорт.

Причини и симптоми за болки в ставите

Обикновено болките в ставите са свързвани с естествените дегенеративни процеси в тялото, но може да възникнат и поради други причини.

Проблемите засягат основно ръцете, коленете, ходилата, раменете и тазобедрените стави, а рискови фактори са: наднорменото тегло, генетична предразположеност, заседнал начин на живот, травми и др.

Като най-чести причини за внезапната или постепенна поява на болки в ставите са:

Остеоартрит

При него поради разпадане на хрущяла между две кости откритите им краища започват да се търкат. В резултат пациентите страдат от симптоми като болка, подуване и скованост. Остеоартрит може да се получи от затлъстяване, практикуване на спорт с голямо натоварване, нараняване, диабет и др.

Ревматоиден артрит

Това автоимунно заболяване засяга главно малките стави. Среща се обикновено след навлизане в средната възраст, но появата му е възможна при всеки. Проявява се като скованост сутрин, болка и подуване на ръце, крака и китки.

Бурсит

Бурсите представляват торбички с течност, които се намират близо до ставите и имат омекотяваща роля за костите, сухожилията и мускулите. Индикациите, че има проблем в състоянието и техните функции, са болка и ограничени движения. От бурсит страдат основно спортистите.

Подагра

Болката, причинена от заболяването подагра, е силна и се появява в стъпалото или глезена. Дължи се на възпаление, получено от образуването и отлагането на големи количества пикочна киселина в организма. Първите признаци за подагра са внезапното и болезнено подуване, което настъпва най-често през нощта и е придружено със зачервяване.

Също така появата на болки в ставите е пряко следствие на остеопороза, болест на Бехтерев, дискова херния и др.

Какво лечение може да облекчи болките в ставите?

Пълноценната почивка помага за естественото възстановяване на тялото, но ако болките се дължат на сериозно заболяване, е необходимо незабавно допълнително лечение.

Най-ефективното немедикаментозно лечение е прилагането на физиотерапия при болки в ставите в специализирана болница за рехабилитация или медицински център. Физикалните методи, включително и масажът, укрепват мускулите около засегнатите стави и подобряват обхвата на движение.

В зависимост от вида и мястото на конкретното заболяване, на пациента се предписват облекчаващи болката медикаменти, лечение с лазер и др., а ако е наложително, се пристъпва към операция.

За да се защитят ставите, се препоръчва правилно хранене и въздържане от прекомерно физическо натоварване, без обаче да се изключва редовната физическата активност в разумни граници и интензитет. За превенция помага също и приемът на хранителни добавки и намаляването на стресовите фактори в ежедневието.