Постковид програма

ПОСТКОВИД ПРОГРАМА

С настъпването на третия локдаун в България човек си дава сметка, че коронавирусът е в апогея си, в пълната си сила и за съжаление хваща все повече жертви в коварния си капан. За онези, които успяват да преборят COVID-19, тепърва предстои да се върнат към нормален начин на живот. Може би става дума за нашата баба, за нашата майка, баща, брат или сестра, близък познат или просто съсед… Независимо от възрастта последиците от коронавируса могат да са в пречка на онова, което наричаме „нормален“ лайфстайл.

Какви най-често са остатъчните симптоми, които пациентите посочват след прекарана коронавирусна инфекция?

Кашлица, затруднено дишане, усещането, че не получавате достатъчно въздух, пориви за непрестанно отхрачване, напрежение в белите дробове, усещане за задух, чувство на умора след кратки физически дейности, например при изкачване на стълби – тези и други подобни оплаквания имат хора на различна възраст, които са преборили коронавирусната инфекция. Сами разбирате, че грижата за тялото след подобен телесен стрес, е от ключово значение за пълноценното оздравяване на организма.

Какво представлява постковид програмата?

Всяка постковид програма се изготвя индивидуално спрямо нуждите, продиктувани от състоянието на пациента. В най-общия вариант се включват следните дейности, подпомагащи оздравителния процес:

Инхалации в комбинация с медикаментозно лечение (ако е необходимо) – инхалациите са доказан ефективен метод за тренировка на белите дробове, която може да доведе до изчистване на остатъчни секрети, повишаване на еластичността на дихателните органи, повишаване концентрацията на кислород и циркулацията на кръвта.

Велотренировка и тренировка на ходеща пътека – звучи семпло, а всъщност помага толкова много – тези тренировки спомагат цялостното укрепване на мускулите, възвръщането на пълните им сили и изчистване на неравностите по мускулните влакна, причинени от протичането на инфекцията с коронавирус. Подпомага изграждането на приятен тонус, тренира и укрепва уязвената мускулатура.

Вибрационен (перкусионен) масаж – фините вибрации от масажа помагат за отделянето на остатъчната секреция в белите дробове и така организмът ги изхвърля с лекота. Този вид масаж задейства по-активна микроциркулация, която е важна за възстановяването на клетките в тези органи.

Целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане – позата на тялото е ключова при оздравителния процес след COVID-19, а конкретни физически упражнения в комбинация с правилно дишане доказано връщат идеята за нормален ритъм в организма. Така тялото по-бързо се връща към своето всекидневно амплоа.

Кварцова лампа – добрата „стара“ кварцова лампа, позната ни от детската градина, има чудотворна сила в приложението й при пациенти след прекаран коронавирус. Можете да се запознаете с подробно с всичките  антибактерицидни действия на кварцовата лампа, ето и кои са най-впечатляващи: засилва имунитета, унищожава бактерии, вируси и болестотворни микроорганизми в различни среди и материи, като: въздух, твърди повърхности, вода; употребата й повишава защитните сили на организма и устойчивостта му към грипни, вирусни, инфекциозни, простудни и други заболявания; ултравиолетовите лъчи са важен фактор за образуване на основния за превенция при грип витамин “Д” образуван през кожата.

Какво да очакваме от постковид програмата?

Както при всяко лечение тук също трябва да знаем какви реалистични очаквания да имаме. Медицински погледнато приложението на рехабилитацията след ковид-19 намалява затрудненото дишане, подобрява общото физическо състояние, подобрява настроението и намалява тревожността. Най-хубавото е, че може да разчитаме на дълготраен ефект след приключване на възстановителната програма. В линка може да разберете повече за постковид програмата на болница за рехабилитация „Сердика“.

Колко време продължава и колко струва?

Цената на възстановяването след прекаран ковид-19 зависи от продължителността и типа лечение – дали ще има нужда от хоспитализиране на пациента, или ще се прилага амбулаторно (пациентът идва в определен час само за процедурата). Ето и какви са възможностите:

Вариант 1 – 14-дневен амбулаторен пакет. Включва: 14 броя едночасови целенасочени физически упражнения, упражнения за правилно дишане и пози, тредмил и велотренировка, вибрационен масаж, а по лекарско предписание е възможно да бъдат включени и инхалации (с медикамент ако е предписано) и светлолечение (кварцова лампа).

Вариант 2 – 14-дневен престой. Включва: Настаняване, закуска, обяд, вечеря според хранителна програма, изготвена според индивидуалното състояние на пациента, два пъти на ден рехабилитация, два пъти на ден лекарска визитация, целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане и правилни пози на тялото, светлолечение, упражнения на ходеща пътела и велотренировка.

Вариант 3 – 20-дневен престой. Включва: Настаняване, закуска, обяд, вечеря според хранителна програма, изготвена според индивидуалното състояние на пациента, два пъти на ден рехабилитация, два пъти на ден лекарска визитация, целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане и правилни пози на тялото, светлолечение, упражнения на ходеща пътела и велотренировка, вибрационен масаж и инхалации.

Стремежът на човекът към по-добро здраве е заложено в нашето ДНК и е нормално да търсим най-добрите решения за състоянието ни. Пандемията с коронавирус е предизвикателство в тази насока, а фактът, че 21-ви век предлага повече възможности за възстановяване от всяка друга ера, е в полза на човека и всички можем само да се възползваме от това. В крайна сметка какво повече му трябва на човек от две простички неща: „дишай“ и „издишай“.

———
☎️070070112

Състояния