КОКСАРТРОЗА (артроза на тазобедрената става)

Артрозата е често срещано заболяване, което се развива при хората в средна и напреднала възраст. Може да се появи във всяка става, но най-често засегнати са ставите, подложени на голям механичен натиск, каквато е тазобедрената. Коксартроза е артроза на тазобедрената става.

⚠️Коксартрозата причинява болка и скованост в тазобедрената става🦵🏼. Хората изпитват трудности дори при ежедневните си дейности, например при навеждане, за да си завържат обувките 👞, изправянето от стол или кратка разходка в парка🚶🏼.

Тъй като артрозата е прогресиращо заболяване, колкото по-рано се започне лечение, толкова по-вероятно е да се ограничи влиянието и върху всекидневните дейности. Има редица терапевтични възможности, които ни позволяват да се справим с болката и да останем активни.

📌Причини
Коксартрозата няма една единствена причина, която да я предизвиква, но има определени фактори, които могат да допринесат за развитието и. Такива са:
* Възраст;
* История в семейството за страдащи от артроза;
* Предшестваща травма на тазобедрената става;
* Наднормено тегло;
* Неправилно образуване на тазобедрената става при раждането, състояние определяно като вродена дисплазия на тазобедрената става.
Коксартроза все пак може да развие дори и да липсва фактор от изброените.

📌Симптоми
Най-често срещаният симптом на коксартрозата е болка в областта на тазобедрената става. Обикновенно болката се развива бавно и се влошава с времето, въпреки че е възможно и остро начало. Болката и сковаността са по-изразени сутринта или след кратко седене и почивка. С времето епизодите на болка може да зачестяват, включително по време на почивка или през нощта. Допълнителни симптоми може да са:
* Болка в слабинната област или бедрото, която може да се разпространява към седалището или коляното;
* Болка, която пламва след енергична физическа активност;
* Крепитации (стържещи усещания) в ставата при движение;
* Болка при прилагане на натиск в тазобедрената става;
* Заключване и прищракване на ставата съпроводено с болка и причинено от откъснат хрущял или друга тъкан попаднали между двете ставни повърхности;
* Намален обем на движение в ставата, което може да засегне способността да ходите или да причини накуцване;
* Засилване на болката в ставата при дъждовно време.

Решение
Когато болката е нетърпима лекарите препоръчват смяна на тазобедрената става, което става по оперативен път. В днешно време това е рутинна операция, която не крие рискове за пациента. Изкуствените стави, с които се подменят износените, са изключително прецизно създадени и са доказателство за високото технологично развитие в XXI век.

⚠️След операция за смяна на тазобедрена става пациентът трябва да се подложи на процедури за възстановяване, или така наречената рехабилитация. Този процес протича около 20 дни, а процедурите в него имат за цел да възстановят походката и увереността на пациента относно собствените му движения.

🏨Болница за рехабилитация “Сердика” разполага с най-висок клас технологични решения за възстановяване, а също и практикува добре познатите конвенционални методи.

Научете повече за рехабилитация след смяна на тазобедрена става.
—————————
🌐www.serdika.com/
☎️070070112