Ортопедичните операции са едни от най-честите причини за хирургически намеси. В публикацията ще бъдат разгледани най-честите състояния и възможните причини довели до ортопедични операции.

Състояния след смяна на тазобедрена и колянна става

Ендопротезиране на Тазобедрена става (ТБС) - Тазобедрената става е сферична става, изградена от две покрити с хрущял ставни повърхности: главата на бедрената кост и ацетабулума, както и от свързващите ги лигаменти. Главата на бедрената кост представлява почти идеална сфера, която заляга в ацетабулума на таза. Правилната форма на тези два компонента на ставата и доброто им покритие със ставен хрущял гарантират гладко и безболезнено движение в ставата. Няколко здрави връзки (лигаменти) помагат главата да се задържа в ацетабулума , както и за добрият баланс на заобикалящите ставата мускули. Причини за смяна на тазобедрена става могат да бъдат възрастови изменения, заболявания и други травми.

Най-честите състояния, водещи до смяна на тазобедрена става са:

Остеоартрит - специфична форма на дегенеративен артрит, възникнала от свръхнатоварване или от възрастови промени.

Ревматоиден артрит - хронично, автоимунно заболяване, причиняващо възпаление на синовиалната мембрана, покриваща отвътре ставната капсула, както и разрушаване и деформиране на костта, хрущяла, лигаментите и мускулите.
Травматичен артрит – причинява се от нараняване на тазобедрената става. Наранената повърхност на ставния хрущял може да доведе до увеличено триене, предизвикващо артрозни изменения в ставата, проявяващи се по-късно с болки и намален обем на движение.
Аваскуларна некроза - причинява се от загубата на кръвооросяване в главата на бедрената кост. В резултат на което части от костта на главата загиват, отлепва се ставния хрущял, костта се оголва и се деформира, което води до тежки артрозни изменения.

Ендопротезиране на колянна става (ЕКС) - Колянната става, articulatio genus, като основно, междинно, подвижно звено на долния крайник работи при подчертано тежък режим на натоварване, в резултат на което е една от най-сложно устроените стави в човешкото тяло. Голям брой заболявания могат да увредят хрущялните повърхности и костите, вземащи участие в колянната става и по този начин да предизвикат болка, скованост, ограничение на движенията в ставата, контрактури, деформация на коляното и инвалидизация.
Ортопедична операция за подмяната на колянната става с изкуствена такава се прилага в напредналите стадии на увреждане на коляното, когато методите на консервативното лечение  са изчерпали възможностите си.

Най-чест "повод" за колянно ендопротезиране са напредналите стадии на дегенеративно заболяване на колянната става или т.нар. гонартроза. Това заболяване се среща по-често при възрастни хора, при хора претърпяли травми на коляното с увреждане на структури като менискусите, кръстните връзки, ставния хрущял и други, при хора подлагали колената си на големи физически натоварвания, хора с неправилна осева конфигурация на колянната става и др. Други заболявания , които увреждат тежко колянната става и стават причина за подмяната и с изкуствена такава са костни и други тумори около коляното, псориатичния артрит и инфекциозни артрити, костно-ставната туберкулоза, някои вътреставни счупвания на коляното и др. Друг немалък контингент от пациенти, подлежащи на подмяна на ортопедична операция за подмяна на колянната става са тези страдащи от тежък ревматоиден артрит на коляното.

Важно е да се обтележи, че и при двете състояния освен успешната хирургическа намеса, от първостепенно значение е подготовката за операция и постоперативното възстановяване и рехабилитация.

Подготовката за ортопедични операции започва няколко седмици по-рано, като включва комплекс от упражнения за да се подобри общото физическо състояние на организма преди операцията. В голяма част от случаите процесът по отслабване на мускулатурата в увредената зона вече е започнал и е добре да се подсили, за да може да се намали времето за рехабилитация и възможността за усложнения в постоперативният период.

След операция на тазобедрена става е силно препоръчително да се изготви функционална оценка и изготвяне на  двигателна програма от специалист рехабилитатор, съчетана с подходящите средства на физиотерапията и рехабилитацията, за да се постигне максимално бързо и ефективно възстановяване. Възстановителният период може да е от 2 до 8 месеца, затова и проследяването от специалисти е ключово при постоперативната рехабилитация. 

Също така се препоръчва и кинезитерапията, която  решава лечебни, профилактични, възстановителни и рехабилитационни задачи посредством богатата гама от методи, с които разполага и с които коренно се различава от останалите начини на лечение. Тя е активен метод на лечение, въвличащ пациента в процеса, което води до неговото мобилизиране, влияе на психиката му и повишава ефекта от терапията. Провежда се  индивидуално с продължителност 50-60 минути, като постепенно се увеличава натоварването

Състояния след счупване на бедрo, подбедрица и горен крайник

Тези фрактури се получават вследствие на високоенергична травма, падане от високо, катастрофи и други. Анатомичинате особености дават възможности за многобройни и най- различни комбинации от травматични увреждания. Фрактурите на бедро, подбедрица и горен крайник имат важно медико-социално значение, тъй като водят до дълга загуба на трудоспособността на човека, заради претърпяната ортопедична операция и необходимото време за възстановяване. Физиотерапията и рехабилитация успешно се прилагат във всички периоди на лечението им. Те са неотделна част от лечебно-възстановителната програма при пациенти, като изключително важна роля играят за крайното и пълно възстановяване на болните. Силно препоръчително е изготвянето на идивидуална рехабилитационна програма за възстановяване , която включва специални упражнения в комбинация с преформирани физикални фактори, за отстраняване на болката, подобряване на мускулния баланс и обем на движение, елиминиране на порочните двигателни навици.

Научете повече за възстановяване и рехабилитация при травми и счупвания. 

www.serdika.com

070070112