Физикалната терапия или физиотерапията е едно от най-интересните и все по-развиващи се направления на медицината. Прилага се при множество заболявания, които варират от изкълчен глезен, до лечение на последиците след операция и инсулт.

Като комплекс от средства и различни методики за лечение, днес физиотерапията използва естествени оздравителни фактори като слънце, вода, движение и др., както и преформирани, появили се с развитието на физиката и електрониката като електрически ток, лъчения и т.н.

Най-често физиотерапия се прилага с цел облекчаване на болката и подобряване на подвижността, за предпазване от сериозни усложнения, за рехабилитация след оперативни интервенции, инсулт и инфаркт, травми, подобряване на баланса и др.

При какви травми се прилага физиотерапия?

Физиотерапията помага ефективно за по-бързото възстановяване при различни видове травми на опорно-двигателния апарат. Съществуващата класификация на травмите е направена съобразно запазване целостта на кожата. Когато травматичните увреди, причинени от външни агенти, са нарушили кожата и лигавиците, тогава става въпрос за рани, а в другия случай – за закрити травми.

Сред най-често срещаните закрити травми са:

  • навяхвания и натъртвания;
  • изкълчване;
  • фрактури (счупвания);
  • сътресения.

По-сериозните посттравматични състояния, които непременно изискват прилагане на физиотерапия за възвръщане на нормалната физиология на травмираната част, са състояния след счупвания, разкъсване или възпаления на сухожилия, изкълчвания и др. травми на опорно-двигателния апарат.

Обикновено подобни травми, особено спортните, засягат крайниците в областта на глезена и китката, но могат да засегнат и бедрената кост или тазобедрената става. За пълното възстановяване на мускулната маса и подвижността на засегнатата област след травма, на пациента трябва да бъдат приложени различни процедури, например рехабилитация след операция на коляно, рехабилитация след смяна на тазобедрена става и т.н.

Физиотерапията днес предлага модерни и максимално ефикасни решения, съчетаващи различни методики.

Как помага физиотерапията за възстановяването и рехабилитацията?

До пълното възстановяване на тялото след травматично увреждане или операция всеки се нуждае от рехабилитация, за да не възникнат усложнения в домашни условия. Особено важно е тя да е навременна, за да се избегнат редица рискове като образуване на декубитуси, дихателни проблеми, загуба на тегло и др.

Когато се прилагат интензивни физикални методи под медицински контрол, оздравителният процес ще бъде изключително ефективен, особено при използване на новите технологии. Изготвянето на индивидуални рехабилитационни програми се базира на клинични, рентгенови, ехографски и лабораторни данни и включва процедури като:

  • роботизирано раздвижване на крайника и включване на активни упражнения – след операция на тазобедрената става;
  • стимулиране на мозъчната дейност чрез устройство за когнитивна терапия – при възстановяване след инсулт;
  • физиотерапия с ултразвук, фасциален масаж, кинезиотейпинг и др. – при спортни травми;
  • магнитотерапия и кинезитерапия за възстановяване на тъканите – при фрактури, навяхвания, разкъсване на сухожилия и др.

В зависимост от вида на травмата и приложените физикални методи става ускоряване на лечебния процес, намалява се болката и сковаността и се оказва помощ на мускулите и ставите за работата им с пълен капацитет. В рехабилитационните центрове, оборудвани с иновативна техника, с помощни средства за придвижване и обучен екип от специалисти, се постига оптимално възстановяване на ежедневните функции след посттравматични състояния.