ТЕМА НА СЕДМИЦАТА: Артроза - какво е лечението при болни стави?

Лечението на артрозата е продължителен процес, провеждан предимно в амбулаторни условия. Лечението се състои от редица мероприятия, които целят забавяне на дегенерацията на ставния хрущял и подобряване на функционирането на ставата.

Тъй като в мнозинството от случаите болката е водещ симптом, лечението обикновено включва нестероидни противовъзпалителни средства – диклофенак, кетопрофен, индометацин, нимезулид, пироксикам и др., които имат обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Те имат висока ефективност по отношение на овладяването на болката. Хроничният им прием обаче, създава риск от проява на нежелани ефекти като язва или гастрит. Лекуващият лекар взима мерки против появата или усложняването им с предписването на лекарства, предпазващи стомашната лигавица от ерозия. Това са най-често антисекреторни лекарства като фамотидин и ранитидин, мукопротектори като сукралфат, инхибитори на протонната помпа – омепразол, рабепразол и др.

Много клиницисти считат хондромодулиращите лекарства за ефективен метод за подобряване на функционалността на ставите. Те включват две основни групи продукти – базираните на хиалуронова киселина и базираните на полимерни хидрогели. 💉Инжекциите от хиалуронова киселина в ставата компенсират дефицита от синовиална течност и подобряват подвижността на засегнатата става.
🧬Полимерните хидрогели оказват продължителен противовъзпалителен ефект при минимален риск от нежелани лекарствени реакции. И двете групи средства демонстрират висока ефективност.
💊Неудобството при прилагането им се състои в болка и дискомфорт на мястото на инжектиране, които могат да продължат до седмица след прилагането им.
🕺🏽Ползите обаче многократно надвишават негативите и при наличието на показания за прилагането им, хондромодулаторите са ефективно лечение при артроза.

⚠️Във всички случаи, пациентът трябва да свикне и да се научи как да живее с артрозата. Мотивацията за лечение, промените в начина на живот и хранене и физическите упражнения в домашни условия имат важен принос за преодоляването на ограниченията, които заболяването поставя и воденето на пълноценен живот.

🔉Научете повече за рехабилитация след смяна на тазобедрена става.
—————
🌐www.serdika.com
☎️070070112