Ролята на физиотерапията при счупвания

Фрактури могат да се получат често вследствие на различни дейности в ежедневието, по време на спортуване или работа. Някои от тях се получават и в резултат на произшествие, а нерядко и при невнимание от страна на възрастни хора. Фрактурите могат да бъдат на различни места – на китката, глезена, коляното, ключицата и др.

Ако случаят е тежък, увреденият крайник може да загуби способността си за пълно функциониране, а това да предизвика необратими проблеми. За да бъде предотвратена загубата на мобилност, е необходимо да се вземат навреме рехабилитационни мерки. Затова се препоръчва веднага след изписването от медицинското заведение да започне физиотерапия.

Какво налага физиотерапията при счупване?

Тази част от тялото, която е пострадала при счупването, за дълго време е имобилизирана, а това влияе негативно върху кръвообращението, намалява мускулната сила и способността на белите дробове да наситят с кислород организма. Това от своя страна се отразява върху общото здравословно състояние.

Рехабилитационните мерки представляват цял комплекс от процедури и техники, насочени към възстановяване на функционалността на увредената част.

Обикновено са нужни 6 седмици, за да зараснат костите, но възстановителният процес при ранно започване на рехабилитация при счупване е основната стъпка за премахване на болката, получения оток и ограничената подвижност. Шансовете за пълно възстановяване ще бъдат по-големи и могат да се предотвратят редица усложнения.

По какъв начин помага рехабилитацията?

В специализирана болница за рехабилитация, след като бъде оценено функционалното състояние, както и рехабилитационният потенциал, лечебните процедури могат да започнат веднага. Екип от специалисти изготвя индивидуална рехабилитационна програма, като взема под внимание не само вида на фрактурата и локацията ѝ, но и общото здравословно състояние на пациента.

Физиотерапията, приложена след счупване, е подход, съчетаващ различни процедури. В ранния ѝ етап се цели намаляване на отока и спиране на болката, подобряване на микроциркулацията на кръвния поток и лимфотока, тонуса на кожата и предотвратяване на атрофирането на мускулната тъкан.

След като гипсът бъде свален, физиотерапевтичният курс на лечение може да включва процедури:

  • с физикални фактори чрез апаратна терапия;
  • с кинезитерапевтични техники;
  • с комбинация от едните и от другите.

Освен масажа и различните упражнения, рехабилитацията с роботизирани уреди има изключително добър ефект за възстановяване на мускулната сила и двигателните функции.

Комбинирането на комплексни упражнения и съвременна апаратура за физикална терапия помагат да се облекчи дискомфорта в засегнатата зона и да се стимулира процеса на възстановяване.

Двигателните ограничения могат да бъдат преодолени с помощта на различни роботизирани уреди за горни и долни крайници, които дават възможност за по-обширна терапия, благодарение на закрепващите се за тялото сензори.

Това са например уредът DIEGO за горни крайници с окачващи системи и виртуална реалност, сензорно базираното устройство PABLO за подобряване на силата и баланса, OMEGO PLUS за подобрение на походката и др.

Възстановяването след фрактура не е кратък процес, но с правилната програма и процедури, приложени от опитни терапевти, могат да бъдат постигнати отлични резултати. Прогресът на терапията в специализираното заведение е постоянно проследяван и оценяван, а психологическата подкрепа на медицинския екип също изиграва своята положителна роля.

Състояния