При претърпяна операция, без значение дали на тазобедрена става, при скъсано сухожилие и др., рехабилитацията след нея е наложителна, за да може връщането към нормалния начин на живот да стане по-бързо.

Краткият престой в болницата не е достатъчен за пълното оздравяване на пациентите. За да се получи възстановяване за минимален период от време, рехабилитацията след операция в специализирана болница е правилният избор, защото грижите са повече и от по-специфичен характер, отколкото в домашни условия.

Какви видове рехабилитация могат да помогнат?

По-лека или по-тежка, всяка претърпяна операция представлява стрес за организма и чрез рехабилитация може да му се помогне да възвърне максимално първоначалното си състояние. Хората търсят рехабилитация, когато искат да се възстановят или да помогнат на тялото си излекуването да се ускори.

Видът на рехабилитацията се определя от спецификата на процедурата, като най-общо се обособяват няколко типа:

  • Медицинска, включваща терапии за увеличаване на силата и координацията;
  • Професионална, която помага за възстановяване на способностите за нормално изпълнение на ежедневните дейности;
  • Социална, оказваща помощ за по-бързо преминаване през следоперативния период и ускоряваща реинтеграцията в обществото;
  • Психологическа, която е необходима при трудности на пациента да приеме последиците от операцията, особено ако уврежданията са трайни.

За възстановяване и рехабилитация след операция, за пациента се изготвя индивидуална програма, като тя е съобразена с вида на интервенцията и с придружаващите заболявания.

Разнообразните зони за рехабилитация, помощните средства за придвижване и съвременната апаратура, както и екипът от професионалисти, са ключови фактори за положителните ефекти от рехабилитационните процедури.

Как помага рехабилитацията за по-бързото възстановяване след операция?

Едно от предимствата на рехабилитация в специализирано заведение е, че екипът от специалисти осигурява денонощно наблюдение и непрекъснати грижи не само по отношение на оздравителния процес, но и за всички ежедневни и физиологични нужди.

С приложение на най-съвременните технологии, включително и роботизирани уреди, съчетани с класически и специализирани методи, се постигат максимално положителни резултати.

Правилно избраният и интензивен рехабилитационен процес помага на пациентите:

  • да се намали болката в засегнатия участък и отоците;
  • да укрепне мускулатурата;
  • да се предотвратят усложненията;
  • да се облекчат ежедневните физически дейности.

Създадената комфортна и социална обстановка също повлиява на психоемоционалното състояние, което е от значение за по-бързото възстановяване.

Лечебните програми на пациентите, нуждаещи се от следоперативна рехабилитация, се актуализират постоянно, ако при ежедневните наблюдения се установи такава нужда. Роботизираната рехабилитация, активните комплексни упражнения и всички грижи, целящи по-бърз оздравителен процес, помагат лечението под медицински контрол да доведе до най-добрите резултати.