Физикалната и рехабилитационна медицина със своята преобладаващо терапевтична насоченост може да бъде приложена към всяко едно заболяване. Чрез физиотерапията се цели запазването и максималното използване на мобилността, като се премахне или намали, подобри или поне се избегне някакво увреждане.

Има състояния, които налагат необходимостта от навременна и интензивна рехабилитация, за да не се влоши положението на носителите им при домашни условия.

При някои състояния рехабилитацията е от голямо значение за възстановяването. Медицинските грижи в контролирана среда са особено необходими:

След прекаран инсулт

Инсултът може да бъде исхемичен или хеморагичен и да засегне в различна степен мозъка и тялото. Без значение от вида и степента на уврежданията, усилията на рехабилитаторите са насочени към максималното възстановяване. Това става с помощта на средствата на физио- и механотерапията, съчетани с лечебна физкултура, подбрана според индивидуалните потребности на пациента. Целта е да се засилят слабите мускули и да се постигне мускулен баланс с релаксацията на по-силните.

Особено важна е ролята на използваните съвременни роботизирани уреди като например последното поколение Локомат. Той обучава наново мозъка за правилно ходене, а устройството със сензорно базиран екран стимулира мозъчната дейност за възстановяване на когнитивните способности.

След операции

Рехабилитацията след операция, включително и рехабилитация след операция на тазобедрената става, е важен момент от възстановителния процес. Възобновяването на двигателната независимост, укрепването на мускулите, предотвратяването на усложнения са само част от плюсовете на добрата рехабилитационна програма.

Специализираните болници за рехабилитация разполагат със съвременна апаратура, разнообразни зони за рехабилитация и помощни средства за придвижване. Ако пациентът е претърпял операция на тазобедрената става, се стартира с роботизирано раздвижване на крайника.

Възстановителната програма се провежда по индивидуален план от обучени специалисти и с ежедневно проследяване и оценка на състоянието.

При травми и счупвания

Когато има травми и счупвания, зарастването на костите става за около 6 седмици, но междувременно пациентът има нужда от рехабилитация, за да се премахне болката и отока, както и ограничената подвижност. Със специализираната апаратура и прилагането на комплексни упражнения се облекчава дискомфортът и се стимулира възстановителният процес.

Ако става въпрос за травми на главата и гръбнака, в индивидуалните програми се включват електростимулации, както и кинезитерапия, и физиотерапия при необходимост. Екзоскелетът от ново поколение осъществява роботизирана рехабилитация, а всички рехабилитационни процедури и различните упражнения се осъществяват от сертифицирани специалисти.

При заболявания на централната и периферната нервна система

Комбинацията от апаратна физиотерапия и аеробни упражнения помага да се облекчи болката и да се подсили мускулатурата. В зависимост от уврежданията може да бъде използван методът Бобат, Войта и др.

При болест на Паркинсон

Контролът на това състояние се осъществява чрез непрекъсната физическа активност, а уникалните терапевтични нужди изискват специфични упражнения. Те оказват невропротективен ефект, подобряват съдовата функция и намаляват риска от инциденти.

Непрекъснатите рехабилитационни и лекарски грижи в болницата за рехабилитация, комбинираните упражнения за равновесие и добър баланс и различните нива на  трудност на когнитивната терапия гарантират по-бързо възстановяване и дълготрайни ефекти. Контролът над живота на всеки човек е важен, а рехабилитацията помага той да бъде оптимално ефективен.