Възпаление на сухожилия – тендинит – Болница за Рехабилитация Сердика

Статистиката показва, че в около 80% от случаите на скъсано ахилесово сухожилие причината е… бутане на закъсал автомобил! Може да звучи странно, смешно, а дори и безумно, обаче се оказва, че когато човек не е добре разгрях тялото си и рязко прилага своята сила да бута закъсал автомобил напрежението върху сухожилията е толкова голямо, че „резултатът“ не закъснява. Възпаления на сухожилията също са често срещано явление независимо от възрастта на потърпевшите.

Преди да изброим различните видове възпаления на сухожилията и начините за тяхното преодоляване нека стане ясно какво са сухожилията по своята анатомична същност. Сухожилията са плътни, белезникави съединителнотъканни образувания, които служат за захващане на напречно набраздените мускули към костите и фасциите. За разлика от мускулите, сухожилията нямат съкратителна способност, те са разтегливи и еластични. Тези им свойства се обуславят от наличието на колагенни и еластични влакна в матрикса им. Ако трябва да сме по-точни сухожилията съдържат около 70% колаген, 2-5% еластин, гликопротеини, 1-3% клетки със съдържание на вода и др. Какво обаче може да предизвика  възпаления в тези структури и как се лекуват – отговорът зависи от всяко конкретно подсъстояние (различни възпаления). Ето ги и тях:

Тендинит

Какво представлява?

Тандинитът представлява възпаление на сухожилията. Състоянието се усеща като болка и силна чувствителност около ставата, в близост до засегнатото място. Тендинитът може да бъде предизвикан от травма, неправилната стойка на работното място или у дома, настиване, липса или недостатъчно загряване преди тренировка за спортистите.

Как се лекува?

Нужно е да се даде почивка на засегнатото място. Добре е върху него да се постави лед. Приемат се нестероидни противовъзпалителни средства. Ако състоянието е по-тежко се прилагат кортикостероиди, физиотерапия и в краен случай, операция.

 

Теносиновит

Какво представлява?

За да се намали триенето при движението на сухожилията едно спрямо друго те са заобиколени от синовиална течност и обвити от хлъзгава обвивка, наречена теносиновиум. При дразнене на тази обвивка се развива теносиновит. Към най-честите причини за възпалението спадат повтарящото се или прекомерно натоварване на сухожилието и обвивката му, както и острите травми. Теносиновитът причинява болка, повишена чувствителност и подуване на засегнатата област, както и скованост в ставата, движена от съответните мускули.

Как се лекува?

Покоят или обездвижването, понякога с помощта на шина или ортеза, намаляват дразненето на теносиновиума. Леките нестероидни противовъзпалителни средства, топлите и студени компреси и стероидните инжекции също ограничават възпалението. Когато отокът спадне, упражненията за укрепване на мускулите около засегнатата област могат да предотвратят повторната поява на оплакванията.

 

Латерален епикондилит

Какво представлява?

Едно от най-често срещаните болезнени състояния, предизвикано от претоварване в областта на лакътя, е латералния епикондилит, наричан още инсерционит. Епикондилът е външната изпъкнала част на лакътя от която започват всички разгъващи китката мускули /екстензори/. Най-честата причина за епикондилитът е многократното повтаряне на еднообразни движения с лакътя, каквито са например играта на тенис, боядисването с четка, въртене на отвертка, дори работата с компютър. В началото оплакванията се изразяват в обща умора и напрежение в ръката. С напредване на състоянието болката също се засилва в рамките на 24 до 72 часа след претоварването на ръката.

Как се лекува?

Тя се засилва при физическо натоварване и утихва след покой. При поставяне на диагноза латерален епикондилит се препоръчва почивка, а в някои случаи дори и обездвижване на ръката около 2-3 седмици с превръзка, шина или гипс. При силна болка или в случаите, когато покоя и обездвижването на крайника не дават резултат може да се приложи и медикаментозна терапия – най-често нестероидни противовъзпалителни средства. Кортикостероидни средства също се прилагат локално, под формата на инжекции с добър ефект върху болката. Състоянието се повлиява добре от насочена физиотерапия, която въздейства на възпалителния процес и подобрява кръвоснабдяването на тъканите в района.

Медиален епикондилит

Какво представлява?

Медиалният епикондилит представлява състояние, което се характеризира с възпаление на лакътната става. Причините за възникване на медиален епикондилит най-често са свързани с прекомерен стрес в областта на лакътната става, най-често при физическо натоварване, при извършване на спортни дейности – голф, бейзбол, катерене и други.

Как се лекува?

Лечението на медиален епикондилит е консервативно и се осъществява от специалист. Прилагат се лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства, загревки, ледени торбички и други. Физикалната терапия и рехабилитацията играят важна роля за бързото и цялостно възстановяване на болния.

Клетките, които изграждат сухожилията са в 90-95% фибробласти, а също и ендотелни клетки и хондроцити в зоните на компресия. Именно фибробластите са отговорни за синтеза на колаген, протеогликани и други протеини. Грижата за сухожилията трябва да бъде ежедневна, особено що се отнася до физически упражнения – разгряването е неизменна част от спорта. При болки в сухожилията самолечението би могло да доведе до усложнения. Ето защо консултацията със специалист е препоръчителна.

Болница за рехабилитация „Сердика“ разполага със специалисти, които помагат при проблеми със сухожилията и прилагат лечение за възстановяване на пациента според предварително изготвен индивудуален план.

При въпроси не се колебайте да се свържете с нас!

070070112

www.serdika.com

 

Състояния