Какво е инсулт и има ли качествен живот след него?

Към днешна дата над 50 000 души годишно в България страдат от мозъчен инсулт. Тази статистика ни поставя на едно от първите места в Европа по смъртност от мозъчни инсулти. Защо се случва това, какво всъщност представлява мозъчния инсулт и кое го предизвиква – това са въпроси, които ще разнищим докрай в тази статия.

За да разберем какви са причините, предизвикващи инсулта, е редно да разбираме ясно дефиницията на думата инсулт в пълния й смисъл. Най-кратко казано инсултът представлява остро нарушение на мозъчното кръвообръщение, което води до увреда на редица функции. Най-честа причина за настъпването му е преустановяване на кръвоснабдяването на част от мозъка, следствие на наличие на тромб (съсирек), който запушва съответния съд, или стесняване на кръвоносен съд от отлагането на атероматозни плаки (исхемичен инсулт). По-рядко срещания хеморагичен вариант е свързан с разкъсване на съд и последващ мозъчен кръвоизлив.

1

За съжаление рискът от инсулт се увеличава с възрастта, както и при хора с високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет, затлъстяване, при тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Хората, прекарали инсулт, са изправени пред редица предизвикателства в своето ежедневие. Това състояние не бива да се приема като присъда и трябва да се има предвид, че възстановяването след инсулт е ключов момент за качеството на живота на пострадалия.

Нормално е хората, забързани в своето ежедневие, да не се интересуват от това състояние, обаче предварителното информиране относно инсулта би ви спестило много неспокойствие и стрес, независимо дали става дума за вас самите или за ваш близък.

Един от най-често задаваните въпроси е „има ли качествен живот след инсулта“. Истината е, че съществува качествен живот и възможности за рехабилитация след инсулт, стига да бъде потърсена навременна и адекватна помощ.
След лечението на т.нар. „остра фаза“, което протича в болнично заведение, е необходимо пациентът да бъде насочен към рехабилитация в специализирано за целта (друго) лечебно заведение. Задължителното медикаментозно лечение, което цели стимулиране на увредената мозъчна тъкан, също се проследява и контролира от лекар.

Качествената рехабилитация в специализирани центрове, като например болници за рехабилитация, подпомага съхраняването на умствените и моторни възможности и възвръщането на загубените такива след прекаран инцидент.
В повечето случаи възстановителните програми са комплексни и изключително благоприятни както за подобряване на двигателните функции, така и за отстраняване на говорни нарушения. Разбира се, че с всеки пострадал има индивидуален подход, спрямо конкретния процент на увреждане и засегнати части на тялото.

Важно е близките на пострадалия да са информирани, че независимо от степента на нарушение на говора на пациента, неговият интелект е съхранен. Поддържането на опитите за разговор с него стимулира възстановителния процес.
При хора, преживели тежък исхемичен или хеморагичен инсулт, съществува известен риск от повторен инсулт, особено през първата година след инцидента. Затова е много важно да не се прекъсва приема на назначените медикаменти и да се спазва специален режим, изготвен от специалист, включващ диета, физически активности и избягване на вредни навици.

1

Рехабилитация с Екзоскелет HAL Cyberdyne при увреди на долни крайници

Сигурно се питате колко време отнема възстановяването и кога един пациент с инсулт ще си върне изцяло двигателната независимост - пътят към възстановяване след прекаран инсулт понякога е дълъг, връщането към ежедневните дейности може да коства много усилия и грижи на пострадалия и неговите близки. Ето защо изборът на правилно лечебно заведение и добри специалисти и рехабилитатори е ключово за крайния резултат и не се препоръчва лекуване в домашни условия.

Най-добрите болници за рехабилитация в света предлагат на пациентите си технологични решения по време на лечението, с което проследяват най-прецизно прогреса на възстановяването. XXI век изглежда е най-благоприятната ера от човечеството за справяне с подобни физически състояния, а напредването на технологиите в медицината го доказват.

Научете повече за възможносите за въстановяване  и рехабилитация след инсулт. 

www.serdika.com
0700 70 112