Лечение след инсулт – как се лекува инсултът?

Инсултът настъпва внезапно, без предупреждение и се счита за спешно състояние. Ето защо лечението след инсулт трябва започне колкото е възможно по-скоро. Неведнъж сме казвали, че рехабилитацията след инсулт е надпревара с времето, а възстановяването зависи от някои главни фактора – време, мотивация на пациента, избор на правилно място за лечение, професионализъм на медицинския екип, избор на най-подходяща терапия, технологични решения, които да са в помощ на пациента и да са тласък във възстановителния му процес.

Потребностите на хората претърпeли инсулт са специфични и в повечето случаи е изключително трудно да бъдат обслужвани в домашни условия. Залежаването и недостатъчните грижи много бързо намаляват шансовете за независим живот.

Серия от изследвания установяват типа на инсулт – исхемичен или хеморагичен. В зависимост от придобитите увреждания (например увреждане на говора, двигателни увреждания и прочие) се прави индивидуална рехабилитационна програма, която има за цел да възстанови загубените функции.

Тоест лечението на инсулт се състои в рехабилитационен процес, който има за цел възстановяване на загубените функции  на тялото на човека.

Как се лекува инсултът?

Силно препоръчително е лечението да е под контрол на специалист(и), тъй като самолечението може да доведе до повече увреждания и да има траен негативен ефект върху състоянието на пациента.

С лечебна физкултура се цели укрепване на отслабената мускулатура, както и релаксация на по-силните мускули за постигане на мускулен баланс. Употребата на специализирани уреди за рехабилитация осигурява надеждно възстановяване на увредените зони.

Мануална терапия (терапия „на ръка“), прилагана от специалисти по физикална и рехабилитационна медицина също е от помощ, а в комбинация с роботизирана терапия резултатите могат да дойдат по-скоро отколкото пациентите очакват.

За роботизираната рехабилитация се говори много по целия свят, тъй като технологичните решения в XXI век са по-съвършени от колкото във всяка друга ера на човешката еволюция и са незаменим помощник в рехабилитационния процес след инсулт. Ето и най-същественото, което трябва да знаем за лечение с високотехнологични роботи:

Пабло е сензорно-базиран рехабилитационен апарат, който осигурява интерактивни терапии за цялото тяло (ръка/ръце, пръсти, крака, торс, глава). Устройството е за безжична терапия и може да се използва от възрастни и деца във всички фази на рехабилитация. Пабло разполага със система за обективни оценки, мониторинг и отчитане, което показва на пациента и специалистите какъв е напредъка след всяка конкретна процедура.

 

Диего DIEGO® е уникално роботизирано устройство за рехабилитация на горните крайници за неврологични и ортопедични състояния чрез помощни и интерактивни терапии за цялата ръка. DIEGO® умело помага на пациентите с уникалното си интелигентно облекчаване на теглото. Нейната триизмерна терапевтична зона и виртуалната реалност насърчават напредъка на терапията и позволяват функционално обучение в съответствие с индивидуалните рехабилитационни цели. Помага на пациентите да бъдат двигателно независими и самостоятелни. Сензорите улавят позициите на ръцете, както и ъгъла на ставата, което осигурява прецизност на терапията. Уредът е приложим за възрастни и деца във всички фази на рехабилитация.

Малък, но мощен - така може да се опише TYMO®. Тимо е преносима постурографска система и е най-тънката платформа за баланс в света. Гъвкав за приложение, TYMO® тренира контрола върху стойката (наричан още и постурален контрол) по чувствителен, специфичен и смислен начин и следователно е в основата на всички движения. Мотивацията и забавлението са част от рехабилитационните процедури.

Амадео е роботизирано сензорно-базирано устройство за използване с двете ръце, което има за цел да отпусне спастичността на пръстите, както и тества тактилната чувствителност. Независимо от възрастта и размера на ръката на пациента устройството се прилага успешно при всяко ниво на рехабилитация. Чувстителният софтуер записва напредъка при всяка процедура.

Майро представлява уред със сензорна повърхност и е основа за творческа терапия, която създава смисъл за самостоятелсност в ежедневието. Когнитивните игри на MYRO карат дори терапевтите да се потят. Майро тренира груби двигателни умения, фини двигателни умения, движение на въртене, координация ръка-око и двигателна координация. Процедурите с Майро водят до подобряване на точността, подобряване на  двигателните умения и активния обхват на движение. Може да се използва в комбинация с Диего.

Локомат Про е уред, борещ спастичността на долните крайници, както и изгражда правилен модел на походка като учи мозъка наново да движи крайниците. Уредът е признат като номер едно в света на неврорехабилитацията на долни крайници и се прилага при деца и възрастни до 150 кг. При провеждане на процедури с деца се използват така наречените детски ортези – специални накрайници, които се прикрепят към малките пациенти – Локомат Про Педиартик. В повечето случаи пациентите, подлагащи се на терапия с Локомат Про са в състояние на отслабена мускулатура.  Уникалното на уреда е, че има функция за отнемане на теглото - така пациентът чувства по-малко съпротивление от собственото си тегло и може да изпълнява движенията с по-малко усилия и по-малко натоварване на мускулите. Ефективно е при деца с детска церебрална парализа (ДЦП), както и при хора с инсулт, след претърпяна височинна травма, катастрофа и други.

При всички положения работата с уредите повишава концентрацията, подобрява мускулната сила, подобрява способността за адаптация и контрол над движенията, подобрява възприятието и паметта както и подобрява координация, равновесие и походка. Устройствата за роботизирана рехабилитация разполагат с изключително прецизен софтуер в полза на пациенти, възстановяващи се след инсулт или други тежки неврологични състояния и последиците от тях.

Къде в България мога да намеря адекватно лечение след инсулт?

Най-голямата болница за рехабилитация в България се намира в София, казва се „Сердика“ и е логично именно там да можете да намерите пълен набор от подготвени медицински кадри, които са опитни в лечението на различни състояния като инсулт например. Освен сертифицираните специалисти в специализирана болница за рехабилитация „Сердика“ можете да разчитате и на последно поколение уреди за роботизирана рехабилитация, които ще могат да са тласък във Вашето възстановяване след инсулт. Стаите за престой в болницата са приятни и пресъздават домашен уют, а храната е по съвременен европейски рецептурник и е съобразена с лечебния процес.

Как да разбера кой уред е най-подходящ за моето състояние?

Това е един от най-често задаваните въпроси, които специалистите в „Сердика“ получават, а отговорът е много семпъл: Тъй като последиците след инсулт при всеки човек са строго индивидуални (един е загубил говор, друг е загубил двигателна фунция на ръка, или крак например) терапевтичната програма се съставя индивидуално за всеки пациент според конкретните нужди на тялото.

За да бъде съставена индивидуална рехабилитационна програма (и да разберете кой уред ще е най-подходящ за Вас) е нужно единствено да се обадите на телефона на „Сердика“ 0700 70 112 и да запишете час за тест-процедура. Засега тест-процедурата е безплатна за българи.