Физикалната терапия, наричана за по-кратко „физиотерапия”, представлява своеобразна комбинация от медицински техники за профилактика и лечение на множество заболявания, които по някакъв начин са трайно дискомфортни и влошават качеството на живот.

Положителният ефект от това лечение се постига благодарение на естествени физикални фактори – слънце, морска вода, лечебна кал и др., а също и на механични вълни от рода на лазерни лъчи, магнитно поле, ултразвук, електричен ток. Всички тези фактори, приложени по различен начин и в различни съотношения, оказват високостепенно оздравително действие, без да създават някакъв риск от увреждане или странични ефекти.

Кога се препоръчва физиотерапия?

Както при всяко лечение, така и при физиотерапията, подходът към пациента е индивидуален. Използваните при рехабилитация физиотерапевтични техники зависят от здравословното състояние, възрастта и здравната история на пациента.

Ползите от физиотерапията най-ярко се изразяват при третиране на следните състояния или проблеми:

  • болест на Паркинсон, множествена склероза, деменция;
  • артрит, хронични болки в кръста или гърба, спортни травми;
  • след сърдечен удар, при хронични сърдечни заболявания, високо кръвно налягане;
  • ортопедични проблеми;
  • астма, циститна фиброза, хронични белодробни заболявания.

Прилагането на физиотерапия може да бъде и профилактично при често боледуващи деца, при подготовка на спортисти за важна изява и др.

Кои видове физиотерапия са най-предпочитани?

Има няколко основни вида физиотерапия, които се използват най-често в различни болници и центрове:

Електротерапия

Съвременните апарати за електротерапия могат да са ниско- и средночестотни и използват електричен ток за възстановяване на тъкани, лечение на възпаления на периферната нервна система, за мускулна стимулация и др.

Светлинотерапия

Наричана още „фототерапия”, тя си служи с ултравиолетова светлина, която въздейства положително при депресия, нервни разстройства, кожни проблеми и др.

Ултразвукова терапия

Приложима е при редица заболявания и състояния като тендинози, невралгии, артрози, мускулни спазми, следоперативни състояния и др. Ултразвуковите вълни оказват терапевтичен ефект върху тъканите, като действат обезболяващо и противовъзпалително, стимулират регенерацията и подобряват макроциркулацията. Използването на ултразвука може да бъде за масаж, за фонофореза и др.

Хидротерапия

Специалните уреди за акватерапия с начина си на конструиране способстват за максимално използване на терапевтичните свойства на водата. С прилагане на хидротерапия се подпомага лечението при увреждания на костите, възпаления на меките тъкани и др.

Използването на физиотерапия може да стане във всеки етап от човешкия живот, а ефектът ѝ е продължителен. Със своите разнообразни подходи и лечебна техника тя е доказано ефективен метод за подобряване на всички функции на тялото. С развитието на медицинските технологии се подобрява оборудването и се появяват нови физиотерапевтични процедури.

Ако имате нужда от помощ, потърсете услугата Физиотерапия София.