Нервната система заема ключова роля в тялото ни. Чрез нея се осъществява не само комуникацията между отделните органи, но и връзката на организма с външната среда. Когато се появят възпалителни заболявания като плексит, полиневрит, радикулит, неврит и др., рехабилитационните програми могат да повлияят изключително добре. Важно е да изберете правилното лечебно заведение и да се доверите на квалифицирани специалисти, за да очаквате качествена рехабилитация и положителни резултати.

Какви рехабилитационни методи помагат?

В специализираната болница за рехабилитация се изготвят индивидуални рехабилитационни програми, които в зависимост от заболяването, включват най-често комбинации от физически упражнения и апаратна физиотерапия:

 • кинезитерапия;
 • методи на Бобат, Войта и др.;
 • лечебен масаж;
 • физиотерапия;
 • уред Локомат за раздвижване на долните крайници против спастичност;
 • роботизирани уреди за по-обширна терапия чрез закрепващи се за тялото сензори;
 • екзоскелет Robot Suit HAL за стимулиране на мозъчната дейност и др.

Физическите упражнения, които се базират на доброволни движения – основен елемент на роботизираната рехабилитация, насърчават функционалното възстановяване, стимулират образуването на нови неврони, което насърчава пластичността.

Неврорехабилитационната интервенция е процес, съобразен с остатъчната функция на пациента, в зависимост от уврежданията. Тя помага да се предотврати или да се забави по-нататъшната загуба на определена функция, както и да се подобри, компенсира или поддържа такава.

Изборът на подходяща терапия се извършва от специалисти в съответствие с индивидуалните потребности и получените резултати от специализирани тестове. Всички процедури и упражнения се изпълняват системно под контрола на специалист. Екипът рехабилитатори проследява ежедневно възстановителната програма и е готов за реакция при всяко обостряне на неприятни симптоми.

Предимства на рехабилитацията при заболявания на периферната нервна система

Навременната, подходяща и качествено приложена рехабилитационна програма може да доведе до изключителни резултати, особено след намеса на роботизирани устройства. Със скорост, съобразена с остатъчния капацитет на пациента, те помагат за възстановяване на движенията в максимална степен. 

С  употребата на разнообразни средства и методи за физио- и механотерапия върху проблемните зони може да се постигне:

 • Засилване на мускулатурата;
 • Стимулиране на рецепторите в ставите и мускулите;
 • Мобилизиране на двигателния потенциал на пациента и използване на скритите му резерви;
 • Подобряване на кръвообращението и трофиката в мускулите;
 • Трениране на функциите на възстановените мускули и др.

В резултат от комплексното прилагане на различни рехабилитационни методи и техники се елиминира болката, като се ограничават медикаментозните терапии, вредни за организма.

Пациентите, които се възползват от добра рехабилитационна програма, ще могат да разчитат на по-бързо, качествено и дълготрайно възстановяване.