Помощ и рехабилитация при дископатия

Дисковата херния или дископатията е заболяване на междупрешленните дискове, които са свързващите елементи на прешленните тела. Когато се скъса твърдата обвивка на диска, излязлата мека вътрешност е възможно да притисне нервните влакна. Подобни увреждания причиняват болка в гърба, в кръста, мускулни спазми и др.

Причини за дископатия могат да бъдат дегенеративни изменения, настъпващи с възрастта, но също и неправилна поза, неправилен двигателен режим, наднормено тегло, микротравми и др.

Какви са възможностите за лечение?

Съществуват много начини за лечение на това гръбначно заболяване. Обикновено се комбинират няколко лечения с цел да се облекчи болката в краткосрочен план или да се приложи дългосрочна рехабилитация.

В зависимост от степента на заболяването се назначава и съответното лечение. Повечето хора, страдащи от дископатия, нямат нужда от операция.

За контролиране на леки до умерени болки могат да се използват:

 • противовъзпалителни средства;
 • кинезитерапия;
 • озонотерапия;
 • балнеолечение;
 • комплексна терапия и др.

Хирургичната операция е подходяща само ако симптомите не се повлияват от други лечебни методи. Но при повечето пациенти нехирургичното лечение се оказва доста ефективно.

Ако се направят промени в начина на живот и ергономията се използва правилно, дългосрочната перспектива за състоянието е благоприятна.

Каква рехабилитация може да се приложи?

Болките и дискомфортът в областта на гърба са сигнал да се посети невролог, който след преглед и различни изследвания ще постави точна диагноза, ще назначи медикаментозно лечение и ще даде насоченост за физиотерапевтични процедури.

Когато бъде овладяна острата фаза, в специализирана болница за рехабилитационен ще се изготви индивидуална програма за рехабилитация. Тя ще помогне болката да бъде туширана и подобрена статиката ѝ.

Най-предпочитаният лечебен прийом е физиотерапията, защото е неинвазивен. След определен вид терапия болката бързо отшумява. Ако курсът е с правилно проведени възстановителни практики, резултатът ще бъде дълготраен.

За облекчаване на състоянието могат да бъдат приложени:

 • загряващи/охлаждащи процедури;
 • уреди с ултразвук;
 • електроимпулсна терапия;
 • фитотерапия;
 • физически упражнения;
 • мануална терапия, съчетана с масажи и др.

Целта на всички рехабилитационни техники е премахването на болката, възстановяване на подвижността в кръста, укрепване мускулите на гърба, седалището и корема и като краен резултат – самостоятелност на пациента при извършване на основни ежедневни дейности.

Терапевтът, прилагащ рехабилитационната програма, използва индивидуален подход, като насочва пациента към практични начини за ергономични промени на работното място и у дома, за да предотврати повторната поява на болка.

За профилактика на дископатия е важна добрата физическа активност, за да се избегне претоварването на определени сегменти на гръбнака. Правилното хранене, избягването на стреса и добрата биомеханика могат да помогнат да не се стига до неприятната сковаваща болка при дископатия.

Състояния