След претърпяна операция и смяна на тазобедрена става за цялостния успех на извършената интервенция от голямо значение е възстановителният период. Навременната рехабилитация означава и по-бързо укрепване на ставния апарат.

Времето за възстановяване при всеки е различно и отнема обикновено около 10-12 седмици, за да се възвърнат нормалните дейности, а за пълно възстановяване са нужни от 6 до 12 месеца. Ако бъде избрана и проведена правилна лечебна програма на подходящото място, рехабилитацията след смяна на тазобедрена става ще гарантира добри резултати за кратко време.

Защо е важна рехабилитацията след смяна на тазобедрена става?

За да възвърне нормалната двигателна дейност, както и независимостта при движение, ролята на рехабилитацията е ключова, защото:

 • В домашни условия лечението, както и раздвижването в болшинството от случаите, води до по-бавно възстановяване и е свързано с повече неудобства;
 • Физическите упражнения, контролирани от рехабилитатор, укрепват мускулите около новата става и облекчават болката и отока, а също подобряват баланса и подпомагат кръвообращението;
 • Наблюдението от специалисти свежда до минимум риска от постоперативни усложнения като инфекции, костни фрактури и др.

Ако не се вземат рехабилитационни мерки, може да последват сериозни усложнения като окуцяване, изместване на протезата, дислокация на шийката на тазобедрената става, неврит и др.

Какви са целите на рехабилитационната програма?

След направената операция и смяната на тазобедрената става се поставя началото на самото възстановяване. Преките цели на рехабилитацията са в посока:

 • Да се върне силата на мускулите в областта на таза, за да се поддържа стабилността на новата става, да се предпази от травми и да се намалят болезнените усещания;
 • Да се възстанови гъвкавостта на мускулите, за да се постигне движение на ставата в пълен обем, както и за превенция на травматизъм;
 • Да се формира здрава ставна капсула.

Постигането на тези цели се осъществява, като се изпълняват стриктно кинезитерапевтични упражнения с постепенно увеличена сложност и разработени съобразно индивидуалното състояние.

Как протича рехабилитацията след операция и смяна на тазобедрената става?

Още с постъпването на пациента в специализирана болница за рехабилитация стартира процесът по възстановяване, след като се оцени функционалното му състояние.

Болничната рехабилитация започва с грижа за бързото зарастване на раната и предотвратяване опасността от образуването на тромби. След това пациентът се обучава как да се обръща безопасно в леглото, как да става и да се връща в него, как да се движи с патерици или с проходилка и т.н.

Дейностите, свързани с рехабилитацията, включват:

 • Изготвяне на индивидуален рехабилитационен план за изпълнение под наблюдението на специалист;
 • Прилагане на роботизирана рехабилитация като първа стъпка, за да се постигне раздвижване на засегнатия крайник;
 • Добавяне на активни упражнения;
 • Ежедневно проследяване и оценка на възстановителния период;
 • Разработка на индивидуален план за поддържане на постигнатите резултати в домашни условия.

Времето за възстановяване зависи от много фактори като възраст, телесно тегло, степен на зарастване на раната от операцията и др.

За да се постигне пълно възстановяване, са нужни не само уменията на терапевтите  и интензивността на грижите, но и личните усилия и постоянството на всеки един пациент.