Какво трябва да знаем за физиотерапията

Позната и като „физиотерапия”, физикалната терапия представлява клон от медицината, посветен на лечение и профилактика на различни заболявания с физикални фактори – естествени или преформирани.

Естествените, като слънце, вода, движение и др., са известни на хората още от древността, полагайки основите на топлолечението, хидротерапията и други направления от физиотерапията.

Към преформираните фактори се отнасят електрическият ток, ултразвукът, магнитното поле, лазерните лъчи и всички останали, прилагани чрез специална апаратура. Те служат като база за развитие на електролечението, ултразвуковата терапия, светлинната терапия и още редица физиотерапевтични раздели.

Физиотерапията разглежда човешкия организъм като цялост, върху която влияят физическото състояние, психологическите нагласи и начинът на живот.

Кога може да бъде приложена физиотерапия?

Търсейки информация за физиотерапия София или друго населено място, вероятно ще попаднете на множество предложения за физиотерапевтични услуги, извършвани в специализирани болници за рехабилитация и центрове.

Целта на физиотерапията е пълноценното възстановяване на пациента, като се подобрят неговите двигателни способности, различните умения и функции на отделните системи.

С подходящи физиотерапевтични методи може да се въздейства върху болести на:

  • централната и периферната нервна система;
  • сърдечно-съдова система;
  • мускулно-скелетната система;
  • дихателната система и др.

Обикновено физиотерапия е препоръчвана и за възстановяване след операции или получени травми, при хронични заболявания и други.

Списъкът на заболяванията и уврежданията, при които се прилага физиотерапия, е дълъг. Освен че може да бъде основно терапевтично средство, тя често е назначавана успоредно с медикаментозно лечение или след него, за да подпомогне процесите на възстановяване.

Кои са основните физиотерапевтични техники?

Едно от най-големите предимства на физиотерапията е, че е подходяща за справяне с много заболявания, боравейки с различни методи. Най-популярните сред тях са:

Масаж

Той е традиционна техника и се използва за терапевтични и превантивни цели. Може да се прави ръчно или посредством масажни устройства, като премахва болката, съдейства за нормалния приток на кръв и др.

Магнитотерапия

Техниката използва ефекта на магнитните вълни, които въздействат положително над отслабената зона и подобряват кръвоснабдяването. Особено благоприятно се отразява в следоперативния период върху функциите на вътрешните органи.

Електрофореза

Технологията е много популярен метод и се състои в прилагане на лекарства във възпаленото място с помощта на постоянен ток. По този начин не се нараняват здрави тъкани и лечението е по-ефикасно.

Лазерна терапия

Като съвременна техника тя е водеща и широко приложима поради високата си резултатност. Лазерните лъчи стимулират саморегулиращите се механизми и подобряват метаболитните процеси в засегнатите области. Терапията с лазер има противовъзпалителен ефект и помага за премахване на болката и подуването.

Провеждането на физиотерапия не предизвиква никакви нежелани ефекти при подходящи и извършени от квалифициран специалист процедури. Тя оказва продължителен ефект, а тъй като медицинските технологии се развиват постоянно, появяват се и нови физиотерапевтични методи.

Състояния