Какво е лечението при скъсан менискус

Поради анатомичното си разположение, коляното често е обект на различни инциденти – битови или спортни. Понеже ролята му е скъсяването и удължаването на крайника, а също и правилното позициониране на ходилото в пространството, то е особено уязвимо. Дори при стъпване накриво или при обикновено клякане може да настъпи увреда, като обикновено това е скъсан менискус.

Какви симптоми показват скъсан менискус?

Коляното ни има вътрешен и външен менискус и ако има травма, тя може да бъде на външния – медиалния или на вътрешния – страничния менискус.

Скъсване на менискуса може да се получи поради оказаното прекомерно напрежение върху коляното. То трудно се издържа от хрущялната обвивка и като резултат хрущялната тъкан се напуква или разкъсва. Макар че подобни наранявания са често срещани при спортисти, танцьори и др., не са рядкост и в ежедневието при неправилно движение, тежък физически труд, падане, поради промени в ставите с възрастта и др.

Скъсан менискус показват симптоми като:

  • поява на внезапна силна болка в колянната става;
  • оток;
  • ограничаване на разгъването на ставата;
  • наличие на колянна нестабилност и нарушение на опорната функция и др.

При някои пациенти може да се получи и кървене, ако има засегнати съдове в ставата. Понякога след оказване на първа помощ болката отминава, но при следващо, дори и малко натоварване, проблемът може да се задълбочи. Затова при съмнение за скъсан менискус трябва да се потърси специалист, защото лечението на скорошно нараняване е по-лесно, отколкото на стара травма.

Какво лечение може да се предприеме?

Лечението зависи от степента на нараняването. Важното е да се приложи навреме, за да не се ограничават активността и качеството на живот, а при по-сериозна травма да се провокира поява на артроза на коляното.

Консервативно лечение

Лечението включва облекчаване на болката и възпалението обикновено чрез медикаменти, за да бъде предотвратено увреждане. На следващ етап за пълно възстановяване се използват всички подходящи прийоми на физиотерапията и кинезитерапията, като за предпочитане е това да стане в специализирана болница за рехабилитация.

За възстановяване на хрущяла и за изграждане на бедрена мускулатура помагат упражненията и други техники, прилагани от добре обучени специалисти.

Хирургично лечение

Ако нараняванията са много сериозни, се пристъпва към артроскопска хирургия. Менискусът може да бъде зашит или засегнатото място да се почисти добре.

За да се гарантира максимално възстановяване след операцията, рехабилитацията включва методи като кинезитерапия, мануална терапия, механотерапия и др. Пълното възстановяване може да отнеме близо месец и половина.

За профилактика на скъсан менискус е важно да се поддържа нормално тегло, да се избягват големите натоварвания и да се спазва балансирана диета.

Състояния