Целта на рехабилитацията е възстановяването на страдащата структура и връщането към нормалната ѝ функция. Тя може да се приложи реално при почти всеки вид заболяване, като при някои е дори първи избор на лечение.

Понятията рехабилитация, кинезитерапия и физиотерапия са сходни и в повечето страни са обединени под специалността „Физиотерапия”. Въпреки приликите обаче, между тях има и разлики.

По какво се различават?

И трите начина на лечение са активни, като специалист и пациент застават заедно срещу болката и болестта. Разликите между тях се състоят в следното:

Рехабилитация

Включва диагностика, последващо лечение и поддръжка, ако става въпрос за хроничен проблем. За пациента се изготвя рехабилитационен план според състоянието му. Съобразно него се прилагат различни техники на физио- и кинезитерапия.

Физиотерапия

Съчетава методи и средства, с които да помогне за профилактика и лечение на заболявания, като си служи с различни физикални фактори - естествени като вода, слънце, кал, масаж и др. или преформирани като електрически ток, лазерни лъчи, ултразвук и магнитно поле.

Кинезитерапия

За разлика от физиотерапията, при кинезитерапията пациентът участва по-активно при упражнения и раздвижване. Използвайки кинезиологични принципи, тя помага за възстановяване чрез упражнения, повлияване на болката, мануална терапия и др.

Всъщност кинезиологията сама по себе си изучава човешкото тяло и каква е връзката на между движенията и здравето.

Физиотерапията и кинезитерапията се различават по начина си на приложение във всяка практика. Кинезитерапията се основава на знанията как действа тялото, а физиотерапевтите специализират за работа с ръце върху физическите движения.

Приложение и противопоказания

Използваните методи при рехабилитация, физиотерапия и кинезитерапия имат различно приложение, макар и с една и съща цел.

Физиотерапия

Лечението с физиотерапевтични методи е строго индивидуално. Те могат да се приложат при проблеми:

  • на опорно-двигателния апарат;
  • ревматологични заболявания;
  • детска церебрална парализа;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • спортни травми и др.

Към противопоказанията се отнасят състояния и заболявания на пациенти с цироза, инфекциозни болести, чести кръвоизливи, тежки форми на анемия, психични смущения и др.

Кинезитерапия

Използването на кинезитерапия, приложена като метод за рехабилитация в болница, помага при пациенти:

  • след инсулт;
  • с болест на Паркинсон;
  • с множествена склероза;
  • при травми;
  • при смяна на тазобедрена става и др.

Кинезитерапията рядко може да има противопоказания. Евентуални такива обхващат състояния с временен характер като висока температура по неизвестни причини, изключително силни болки, кръвотечение, рак в напреднал стадий и др.

За да се намалят рисковете от нежелани странични реакции от прилагане на физиотерапия, е важна предварителната консултация със специалисти. От ключово значение е рехабилитацията да се извършва по индивидуална програма. Изготвянето ѝ  се съобразява със състоянието на пациента, с документите от медицинското заведение и прегледа от специалистите в болницата за рехабилитация.