При поражение на главния мозък, необратимите изменения започват след няколко часа. Съществува т.нар. терапевтичен прозорец от 4,5 часа, през който може да се спре умирането на мозъчни клетки. Навременната и адекватна помощ ще помогне на болния сравнително бързо да се върне към нормалното си състояние. Истината е, че лекарите разполагат с много по-малко време за лечение, защото повечето време отива за транспортиране до болницата. Затова колкото по-рано се хванат признаците на инсулта и се предприемат първите мерки, толкова по-големи са шансовете на болния да избегне леталния изход или сериозната инвалидизация.

Kакво трябва да направят близките на болния до пристигането на линейката?

*  Да го успокоят, за да не се усложни ситуацията от неговото вълнение.
*  Да го поставят на легло и да повдигнат главата му на 30 градуса. Ако човекът е в безсъзнание, главата се обръща настрани (поради възможността да повърне) и езикът му се изважда.
*  Дрехите се разхлабват на врата, махат се колан, тиранти и пр., за да не пречат на притока на въздух.
*  Измерва се кръвното налягане и, ако е високо, се дава лекарство за сваляне.
*  Краката се поставят в леген с гореща вода или се слага грейка, за да се помогне на оттичането на кръвта от мозъка.
Забранява се да се дават на болния съдоразширяващи средства, да се храни и да се пои. Особен е случаят, когато инсултът се получава в автомобил, а пострадалият е на волана. Така е заплашен не само неговият живот, но и този на спътниците му. В този случай колата трябва са се спре, да се извика Бърза помощ и да се отворят всички прозорци.
⚠️Възстановяването след прекаран инсулт е сложен процес, който е най-добре да се случва в професионална среда. В “Сердика” е на разположение  сертифициран медицински екип, който ежедневно помага на хора да се възстановят и да се върнат към нормалния си ритъм на живот.
——————————————
☎️070070112