Клиничното протичане при множествена склероза е различно при отделните пациенти и понеже болестта е хронична, за момента не е възможно пълното ѝ излекуване. Въпреки това обаче има различни начини за управление на симптомите, така че засегнатите да могат да живеят максимално пълноценно.

Освен лекарствата, които помагат за справяне с пристъпите и овладяване на симптомите, на съвременната медицина са познати и редица терапии и техники за възстановяване на двигателните дефицити.

Какви са най-честите двигателни нарушения?

Двигателните нарушения, съпътстващи множествената склероза, се състоят в повишаване на мускулния тонус и намаляване на мускулната сила, както и прояви в различна степен на парализа на крайниците и пареза. 

Най-често промените започват от долните крайници, като има все по-голямо влошаване на клиничната картина при всеки следващ пристъп. Засягането на краката става все по-силно и на по-късен етап се засягат и ръцете. Нормалните рефлекси в засегнатите области изчезват, а се появяват патологични от групите на Бабински и Росолимо.

Ако има нарушения в гръбначния мозък като например шийната или лумбалната му част, мускулният тонус в крайниците може да бъде вместо повишен, понижен.

Походката при страдащите от множествена склероза се променя и изследователите свързват това с уврежданията на пирамидалната и мозъчната система. 

Как може да се коригира двигателният дефицит при множествена склероза?

В световен мащаб днес се обръща голямо внимание на рехабилитацията на хора с множествена склероза. Освен лечение с медикаменти, голяма роля играят и методите на физикалната рехабилитация.

Рехабилитация при множествена склероза се извършва в специализирани центрове и болници. След поставяне на диагнозата и оценка на физическите показатели се прилагат различни терапевтични подходи.

Упражненията могат да бъдат различни, в зависимост от това дали болният ги изпълнява самостоятелно, с помощта на рехабилитатор, или апаратура, или изцяло без собствено участие.

Особено подходящи за пациенти с множествена склероза са упражненията, насочени към:

  • подобряване на мускулната сила;
  • увеличаване на обхвата на движенията;
  • поддържане на гъвкавост на мускулите;
  • подобрени функции на сърцето и белия дроб ( аеробни);
  • подобряване на равновесието и координацията на движенията.

Когато упражненията се прилагат като индивидуално разработена програма от кинезитерапевт, те могат да помогнат за овладяване на различни проблеми при ходенето, спастичността, умората, депресията и дори при когнитивен дефицит.

В много от случаите като физиотерапевтични процедури се прилага терапия с топлина, с ултразвук, масажни техники, роботизирани уреди и др.

Въпреки че физикалната терапия не може да помогне за възстановяване на нервите, подходящата гимнастика допринася за по-добрата работа на мускулите, за да не се допуска по-нататъшно спадане на мускулната сила. Това се отнася и за хора с множествена склероза, които се придвижват с инвалидна количка.