Характерно за физиотерапията, смятана за едно най-старите направления в медицината,  е използването на комплекс от методи и средства за превенция и лечение на различни заболявания. Може да се прилага не само чрез естествени физикални средства, но и чрез преформирани – лазерни лъчения, електрически ток, механични вълни и др.

Физикалната терапия е грижа за пациентите във всяка фаза на възстановяване, а също и за превенция. Обикновено лечението чрез нея е съобразено с индивидуалните здравословни проблеми, възрастта и здравната история.

Рехабилитацията чрез физиотерапия може да бъде приложена при много заболявания и възможно най-ранното започване може да помогне в най-голяма степен за възстановяването и трайните резултати.

Какви физиотерапевтични методи се прилагат?

Днес хората от всяка възраст и с различни типове заболявания могат да разчитат на физиотерапевтични процедури, облекчаващи значително състоянието им. Сред най-често прилаганите методи, а също и раздели на физиотерапията, са:

 • Електротерапия – използване на електрическа енергия с лечебна цел;
 • Светлинна терапия – лекуване с видими, инфрачервени и ултравиолетови лъчи с най-популярен вид лазерната терапия;
 • Ултразвук – използване на ултразвукови вълни чрез специални апарати;
 • Кинезитерапия – лечение чрез движение;
 • Хидротерапия – терапия чрез вода;
 • Масаж – терапевтична практика за манипулация на мускулите и крайниците.

Сред останалите прилагани методики могат да бъдат термотерапията, балнотерапията, калолечението, кинезиотейпинг и др.

В съвременната физикална терапия все повече навлизат роботизираните устройства, като ходещия робот Локомат, антигравитационна бягаща пътека, ръка-пръсти Amadeo Robot, ударно-вълнова терапия, Бобат терапия и др.

На различни места в страната пациентите, нуждаещи се от терапевтични услуги, могат да потърсят такъв тип услуги в медицински центрове и комплекси, в санаториуми и  специализирани отделения към болници, както и в специализирана болница за рехабилитация.

На каква болница за рехабилитация в София може да разчитате?

Сред десетките места в столицата, където може да получите качествена рехабилитация, е Болница за рехабилитация „Сердика” - единствената институция, която предлага пълна гама от услуги, необходими за оптимално възстановяване и денонощни лекарски и медицински грижи.

Състоянията за възстановяването, за които полагат грижи повече от 80 специалисти, са след инсулт и операция, при травми, болест на Паркинсон, онкологични заболявания и др.

Болницата разполага със зони за рехабилитация, в които осигурява физиотерапевтични процедури за:

 • баланс, постигане на равновесие и правилна походка;
 • обучение в прохождане и ходене;
 • електролечение;
 • механотерапия;
 • индивидуални занимания.

Екипът на болницата следва най-новите тенденции в развитието на технологиите и обучените терапевти използват прецизния уред Локомат за раздвижване на долните крайници и роботизирана рехабилитация за по-обширна терапия чрез уреди и сензори, закрепени по тялото. С помощта на екзоскелет и когнитивна терапия се стимулира мозъчната дейност  и концентрацията.

Екипите от лекари, експерти от над 10 области, сестринските квалифицирани грижи от всякакво естество и качественото обслужване от санитари и болногледачи създават не само физически, но и психически комфорт.

Индивидуалните специализирани грижи и наблюдението, съчетани с високото технологично оборудване, са предимство, което болници като „Сердика” предлагат на своите пациенти. Последващата адекватна рехабилитация след проведено активно лечение на място с осигурени медицински грижи и удобства гарантира максимално възстановяване и добро качество на живот.