Болките в гърба са една от най-честите причини хората да отидат при лекар или да пропуснат работа и тя е водеща причина за увреждане в световен мащаб. Повечето хора  страдат от  болка в гърба поне веднъж, а при други това е ежедневен проблем, нуждаещ се от специално внимание.

За щастие можете да вземете мерки за предотвратяване или облекчаване на повечето епизоди на болки в гърба. Ако профилактиката се провали, правилната рехабилитация за подобряване на  механиката на тялото ще заздрави гърба ви в рамките на няколко седмици и ще го поддържа функционален. Рядко е необходима хирургия за лечение на болки в гърба, но се препоръчва консултация със специалист преди започване на каквото и да е лечение.

Симпотмите могат да бъдат най-различни, но най-често срещаните са:

  • Болки в мускулите
  • Стреляща и пробождаща болка
  • Болка от гърба продължаваща към долните крайници
  • Болка, която се усилва при огъване, повдигане или стоене
  • Болка, която се облекчава при легнало положение

Гръбначният стълб поддържа стойката на човешкото тяло, като защитава гръбначния мозък, нервната система и осигурява движенията на тялото.

Обичайните причинители на болките в гърба са прекалено натоварване или комбинация от повреда на опорно-двигателната система (например прищипан нерв) и дегенеративна повреда (признак на износване), както и психосоматични фактори. Някой от най-честите заболявание, причинители на болки в гърба са:

Кифоза
Погледнат отстрани, гръбначният стълб притежава няколко характерни кривини, които спомагат за правилното разпределение на тежестта на тялото върху гръбнака. Кривината на торакалната и сакрална част на гръбнака е с изпъкналост навън, което позволява навеждането на тялото. Медицинският термин на това, по принцип нормално изкривяване на гръбначния стълб е „кифоза”. Терминът „кифоза” се използва също и в случаите, когато е налице акцентуираност на това състояние, при налична подлежаща причина.

Сколиоза 
Представлява изкривяване на гръбнака по посока настрани, погледнат във фронтален план. Причини могат да бъдат вродени аномалии на прешлените, нарушение в растежа в юношеска възраст, анормално изкривяване вследствие на мускулен спазъм, предизвикан от преживяна травма на гръбнака.

Нарушена поза на тялото
Най-честите нарушения на позата на човешкото тяло водят до болки, скованост и парене по гърба, кръста и много често по горните и долните крайници. При всяка една нарушена поза има мускули, които са скъсени и с повишен тонус и други които са отслабени. Коригирането на този дисбаланс цели да се отнеме неправилното натовараване върху цялата мускулно-скелетна система, а оттам и до намаляване на болките. Активното участие на пациента в терапевтичния процес е от голямо значение за излекуването на проблема.

Как се лекуват болките в гърба?
Съществуват много и разнообразни методи за лечение на болки в гърба. Преди назначаването на  рехабилитационна програма за лечение, тя следва да бъде съобразена изцяло с индивидуалните симптоми и нужди на пациента, както и с неговата медицинска история. Програмата за лечение може да включва болкоуспокояващи, терапия и изпълняване на упражнения в домашни условия. Специализирана рехабилитация  спомога значително за по-бързото възстановяване и общо подобрение.

Съвременните терапии включват лечение с електротерапия,  които е препоръчително да се извършват в специализиран за целта рехабилитационен център.