Болки в кръста

По статистика между 60 и 80 процента от хората по света страдат от различни болки в гърба и кръста. Причини за това са най-често застоялия начин на живот, прекаленото
натоварване на работното място, приемането на прекомерни количества храна, извършването на тежка физическа работа и на резки внезапни движения. Застрашени от болки в кръста са и страдащите от диабет и остеопороза. Навременното и правилно диагностициране са ключът към подобряването на състоянието, а ето и кои са основните диагнози:

Дискови хернии

 

Какво представлява?

Дисковата херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е състояние, засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притиска структурите, които се намират в него. Дископатията се причинява най-често заради тежък физически труд, вдигане на тежки предмети, наднормено тегло, както и в резултат на постепенната дегенерация на гръбначните дискове с напредването на възрастта. Симптомите варират значително в зависимост от локализацията и размера на дисковата херния. Ако хернизиралият диск не е притиснал нерв, е възможно дисковата херния да се прояви само с болка в гърба или въобще да няма такава. При притискането на нерв може да има болка, изтръпване или слабост в областта на тялото, инервирана от съответния нерв.

Как се лекува?

Най-честите методи на лечение на дискова херния обикновено включват консервативна терапия - контрол на телесно тегло, редуциране на физическа активност, медикаментозно лечение(НСПВС, миорелаксанти, кортикостероиди), балнеолечение, лечебна гимнастика.Хирургическата операция е опция за пациентите, чиито симптоми не отминават или се засилват въпреки проведеното консервативно лечение.

Фрактури на прешлени на гръбначен стълб

Какво представлява?

Фрактурите на гръбначния стълб са сериозни увреждания. Тези фрактури са причинени от високо скоростни злополуки, като автомобилна катастрофа или падане от височина. Те са болезнени, относително често могат да остават клинично недиагностицирани и съответно неправилно лекувани.

Как се лекува?

Днес, с развитието на технологиите, се появиха и вертебро- и кифопластиката. Те са минимално инвазивни процедури, при които се инжектира костен цимент в прешленното тяло под рентгенов контрол, с цел да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да изчезне болката. Постига се значително възстановяване на увредения прешлен и бързо облекчение на болковата симптоматика.

Периартрити - Болки в рамо и шиен отдел

Какво представлява?

Едно от най-често срещаните в практиката заболявания на околоставните меки тъкани е т. нар. периартрит на раменната става или болест на ротаторния маншон на рамото. Една от причините за увреждането на този анатомичен комплекс е костната структура на външната част на рамото, под която като под свод преминават главните двигателни мускули на раменната става. При такъв натиск се създават условия за оток, микрокръвоизливи, възпаление и задебеляване на сухожилието, калциеви и костни отлагания и накрая - частични или пълни разкъсвания, поради претърпяната дегенерация. Оплакванията са от болка в рамото, която може да е с постепенно /по-често/ или остро начало. В основата е пренапрежението и хроничната микротравматизация. При някои са налице също слабост, схващане, ограничаване на движенията в раменната става от незначителна до пълна скованост - т.нар. "замръзнало рамо".

Как се лекува?

Лечението е по принцип неоперативно при почти всички форми. В началото трябва да се избягват всички движения, провокиращи болката. Криотерапията /лечение с лед/ е ефективен метод за постигане на обезболяващо и противовъзпалително действие. Приемат се противовъзпалителни таблетки, главно поради обезболяващото им действие. Прилага се инфилтриране на кортикостероидни препарати в околоставните пространства, но при внимателно преценени показания. Основно в лечението на периартрита на раменната става е физикалното лечение, включващо специално подбран и адаптиран към фазата на заболяването комплекс упражнения и провеждано

Ставни заболявания (артрози и артрити)

Какво представлява?

Съществуват огромен брой заболявания и състояния, засягащи ставите. Най-общо възпаляването на една или повече стави в организма се означава с понятието артрит. Едни от най-често наблюдаваните форми на артрит са артроза, ревматоиден, инфекциозен и ювенилен ревматоиден артрит.

Как се лекува?

Лечението на артрита, естествено, зависи много от формата му, факторите за него, възрастта, общото здравословно състояние. Когато почивката и топлата вана не действат срещу болката, лекарят може да назначи локални средства или физиотерапевтични процедури.

Мускулни болки и спазми

Какво представляват?

Мускулните крампи (схващания) са внезапни, неволеви контракции, които се случват в различните мускули. Тези контракции често са болезнени и могат да повлияят на различните мускулни групи. Често засегнатите мускули включват тези на прасеца, предните и задните мускули на бедрото. Има редица фактори, които допринасят за мускулните крампи и спазми, основните от които са:

  • лоша гъвкавост и стегнати мускули
  • мускулна умора и прекомерно натоварване
  • дехидратация • електролитно и минерално изчерпване.

Как се лекуват?

Непосредственото облекчение идва чрез разтягане, разтривки, разходки. Трябва да се обръща повече внимание на физическата форма и наличието на вода и минерали в организма.

Навяхвания, преразтежения

Какво представляват?

Представляват преразтягане или разкъсване на някои от връзките в опорно-двигателния апарат. Връзките са леко еластични здрави ленти от съединителна тъкан, чиято роля е да стабилизират ставата отвън, да поддържат нормалното положение на костите едни спрямо други и да ограничават движенията в ставата в нормалния обем.

Как се лекуват?

Голяма полза имат физическите упражнения - те подпомагат връщането на мобилността на глезена, намаляване на болките, намаляването на отока около ставата и поддържане на тонуса на мускулите. С рехабилитационните упражнения се започва след стихване на острите симптоми и намаляването на болката, обикновено няколко дни след травмата. Особено важно е упражненията да не водят до силна болка и допълнително травмиране. По време на изпълнението им е нормално да се усеща дискомфорт и лека болка, но те трябва да бъдат минимални.

Хората често пренебрегват болките в гърба и кръста и ги считат за нещо нормално до момента, в който вече е прекалено късно. Специалистите съветват грижата за тези ключови части на тялото да бъде не по-малко старателна както грижата за зъбите или очите например. Животът е движение, а движението е приятно, когато е без болка.

В болница за рехабилитация „Сердика“ се прилагат възстановителни процедури при различни състояния, а възстановяването е до 90%. „Сердика“ е и единственото здравно заведение в България, разполагащо с технологии за роботизирана рехабилитация.

Научете повече за модерни методи за роботизирана рехабилитация.

www.serdika.com

070070112