Положителните ефекти от апаратната физиотерапия при рехабилитация

Физиотерапията е отдавна позната, абсолютно безопасна и заради това и толкова популярна техника за лечение. Предимството ѝ е, че изключва използването на каквито и да било фармацевтични и химически препарати.

От наименованието ѝ става ясно, че си служи с физически фактори, сред които не само вода и слънце, но и магнитно поле, ултразвук, лазер и др.

Особено голямо е значението ѝ при прилагане във възстановителния период след различни заболявания и състояния: травматологични, неврологични, ортопедични и др.

Наред с останалите методи и техники, използвани при рехабилитация на пациенти, в много от случаите е подходящо и прилагането на апаратна физиотерапия.

Какви видове апаратни физиотерапевтични процедури има?

В рехабилитационните центрове и болници за рехабилитация обикновено се навлезли  различни методи на апаратна физиотерапия, като често могат да се комбинират например при заболявания на периферната нервна система.

Сред най-популярните методи на апаратната физиотерапия и тяхното специфично действие са:

 • Електротерапия – чрез електрически полета с различна честота;
 • Магнитотерапия – чрез ефекта на магнитно поле с ниска честота;
 • Лазерна терапия – чрез лазери с висока или ниска интензивност;
 • Светлолечение – чрез инфрачервени и ултравиолетови лъчи;
 • Ултразвукова терапия – чрез ултразвук;
 • Таргетирана радиочестотна терапия или ТЕКАР – чрез високочестотни електромагнитни вълни..

Като съвременни физиотерапевтични методи все повече се налагат и процедурите, изпълнявани с помощта на роботизирани уреди, резултат от новите технологии. Самостоятелно приложени или съчетани с други апаратни процедури, те дават възможност на деца и възрастни да се възстановят по-бързо след различни увреждания.

Какви положителни ефекти оказва апаратната роботизирана физиотерапия?

Всеки пациент след инсулт, операция, при заболявания на централната нервна система, травми, счупвания и др. се нуждае от индивидуална рехабилитационна програма. В болницата за рехабилитация процедури се изпълняват, в зависимост от назначените в нея предписания от специалиста по физикална и рехабилитационна медицина. Обикновено се използва роботизирана рехабилитация, съчетана и с други средства на физио- и механотерапията.

Благодарение на апаратната роботизирана физиотерапия могат да бъдат постигнати следните положителни ефекти:

 • Облекчаване на болката при радикулит, плексит, дископатия и др.;
 • Засилване на по-слабите мускули и достигане на мускулен баланс чрез релаксация на по-силните;
 • Намаляване на спастичността на долните крайници чрез Локомат;
 • Подобряване на връзката мускули – мозък чрез Екзоскелет;
 • Възстановена и подобрена походка и правилна стойка чрез системата от сензори и софтуер TYMO;
 • Стимулиране на невропластичността на мозъка и по-лесно движение на ръцете във всички посоки чрез окачващи системи и виртуална реалност DIEGO;
 • Подобряване на когнитивните умения при множествена склероза с помощта на сензорно базиран екран MYRO;
 • Приспособяване на пациентите с детска церебрална парализа към средата е увеличаване на познавателните способности с уредите на Tyromotion.

Прилагането на рехабилитационните иновации, комбинирани с конвенционалните методи за физиотерапия и с високия професионализъм на медицинските специалисти, гарантира максимален терапевтичен ефект и оптимално възстановяване.

Вижте повече информация за физиотерапия в София във специализирана болница за рехабилитация и възстановяване след различни видове травми.

Състояния