📌💬Тема на седмицата: ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА

Всеки от нас е виждал дете или възрастен с увреждане - при едни интелектът е напълно съхранен и незасегнат, при други са засегнати само долните крайници, при трети - всичко е засегнато. Какво точно е Церебрална парализа, как и защо се появява тя и какви са симптомите - това ще разясним днес в синтезирана статия.

ℹ️Какво е детска церебрална парализа?

👉🏼Церебралната парализа е група заболявания, които засягат движението и мускулния тонус или стойката.
👉🏼Причинява се от увреждане, което настъпва на незрелия мозък докато се развива, най-често преди раждането.

ℹ️Какви са признаците?

👉🏼Признаци и симптоми се появяват през ранна или предучилищна възраст.
👉🏼Като цяло церебралната парализа причинява нарушено движение, свързано с анормални рефлекси, флопи или ригидност на крайниците, ненормална стойка, неволни движения, нестабилно ходене или някаква комбинация от тях.

ℹ️Как се лекува?

👉🏼Бързият отговор на този въпрос за съжаление е “Не се лекува”.
👉🏼Това обаче не е съвсем вярно, защото рехабилитационни процедури облекчават и подобряват физическото и ментално състояние. Ето защо деца и възрастни с церебрална парализа се нуждаят от дългосрочни грижи с екип за медицинска помощ.
👉🏼Освен педиатър или физиотерапевт и евентуално педиатричен невролог, който да наблюдава медицинските грижи на вашето дете, екипът може да включва различни терапевти и специалисти по психично здраве.

ℹ️Терапии

Разнообразие от терапии играят важна роля при лечението на церебрална парализа:

👉🏼Физиотерапия.

Мускулните тренировки и упражнения могат да помогнат на силата, гъвкавостта, баланса, двигателното развитие и мобилността на вашето дете. Ще научите и как безопасно да се грижите за ежедневните нужди на детето си у дома, като къпане и хранене на детето си.

За първите една до две години след раждането, както физическите, така и трудотерапевтите осигуряват подкрепа при проблеми като контрол на главата, търкаляне и хващане.

👉🏼Трудова терапия.

Трудотерапевтите работят, за да помогнат на детето ви да придобие независимост в ежедневните дейности и рутинни процедури в дома, училището и обществото. Препоръчителното оборудване, препоръчано за вашето дете, може да включва проходилки, четириноги бастуни, системи за сядане или електрически инвалидни колички.

👉🏼Реч и езикова терапия.

Логопеди могат да помогнат за подобряване на способността на детето ви да говори ясно или да общува, също могат да се справят с трудности при хранене и преглъщане.

👉🏼Рекреационна терапия.

Някои деца се възползват от редовни или адаптивни спортове за отдих или състезания, като терапевтична езда или ски. Този тип терапия може да помогне за подобряване на двигателните умения на детето, говора и емоционалното му благополучие.

👉🏼Роботизирана терапия.

Това е доказано най-ефективният и бърз начин за борене със спастичността при пациенти с ДЦП независимо дали са деца или възрастни. Уредът Локомат Про изгражда модел на походка и “учи” мозъка да движи крайниците. С уреда се провеждат толкова на брой терапии колкото специалистите определят на база на индивидуален терапевтичен план, който се изготвя за всеки пациент при тестова процедура. ⚠️Тестовата процедура в “Сердика” е безплатна.
Уредите на Тайромоушън са подходящи за пациенти със съхранен интелект и раздвижват предимно горните крайници и за трениране на баланса на тялото. Фината моторика се подобрява значително.

ℹ️Какво да очаквате от нашите специалисти?

👉🏼Пълен професионализъм и отдаденост
👉🏼Нашите специалисти (Вашият лекар) вероятно ще ви зададе въпроси, включително:
👉🏼Какви притеснения имате за растежа или развитието на вашето дете?
👉🏼Какви терапии са провеждани до момента?
👉🏼Колко добре се храни вашето дете?
👉🏼Как детето ви реагира на допир?
👉🏼Дали детето ви достига определени основни етапи в развитието, като например преобръщане, бутане, сядане, пълзене, ходене или говорене?

ℹ️Какво можете да направите преди да се свържете с нас?

👉🏼Направете списък на:
👉🏼Симптоми, които ви тревожат и кога започнаха
👉🏼Всички лекарства, витамини и други добавки, които детето ви приема
👉🏼Има ли алергии Вашето дете
👉🏼Медицинска история на Вашето дете, включително други състояния, при които е диагностицирано
👉🏼Въпроси, които да зададете на Вашия лекар
✅Знаем, че церебралната парализа е диагноза, която не се приема непременно леко от пациенти и техните близки, обаче вярваме, че заедно можем да подобрим състоянието на пациентите за един по-независим живот!
Научете повече за детска рехабилитация.
📸На снимката: Процедура с Локомат Про в “Сердика”
—————————————————
☎️070070112
📱0884500666