БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ Сердика - Технологии
"Свиждания в болницата се провеждат от 15:00 до 17:00 часа всеки ден"

Технологии

Локомат

Локомат е изключително прецизен уред, раздвижващ долните крайници и борещ спастичността им чрез движение. Произведен е от Hocoma, швейцарска фирма - лидер в производството на устройства и решения за терапия на човешкото движение, с над 20 години опит и тясна специализация в тази сфера.

Подходящ е за деца и възрастни.

Допълнителна информация

Роботизирана рехабилитация

Рехабилитация и физиотерапия за упражнения в дейностите от ежедневието за пациенти с нарушен мускулен контрол, слабост и двигателни ограничения. Разполагаме с богата гама от уреди за горни и долни крайници и сензори закрепващи се за тялото, даващи възможност за по-обширна терапия. Избор на терапията се извършва от сертифициран екип специалисти, спрямо индивидуалните потребности и резултатите от специализирани тестове.

Допълнителна информация

Система за управление на здравни грижи

С цел да усъвършенстваме нашата работа, разчитаме на изградена информационна система за управление на здравните грижи. Благодарение на нея още при постъпването се изготвя пациентско досие, включващо както медицински, така и рехабилитационен план. Стаите са оборудвани с таблети, чрез които обслужващият персонал отбелязва всички извършени процедури. Така имаме възможност да проследим своевременното изпълнение на всяка манипулация, като тази информация е достъпна и за близките на пациента. Чрез обемът събрани данни успешно анализираме и подобряваме нашите услуги. На всяко едно легло има инсталиран спешен бутон, чрез който пациентите могат да сигнализират при нужда. Медицинските сестри получават информация за повикването от пациента, независимо в кои помещения се намират. Информацията се визуализира на контролен модул в сестринската стая, както и на мобилните им устройства. Благодарение на тази система гарантираме бърза реакция и навременни грижи.


Когнитивна терапия

“HeadApp” е компютърно приложение, разработено от екип рехабилитатори, лекари и специалисти, което цели да подпомогне мозъчната дейност след увреда, причинена от инсулт, мозъчен кръвоизлив или друго заболяване на централната нервна система. Работата със специализиран софтуер може да започне още в рехабилитационния център, тъй като тези пациенти имат нужда от провеждане на упражнения, които да подсилят тяхната концентрация и да подпомогнат възвръщането на спомени. Този тип терапия оказва изключително благоприятно въздействие върху мозъчните клетки, като забавя процеса на тяхното остаряване. Стартира се с по-леки упражнения, като поетапно се увеличава сложността - до сериозно натоварване, целящо възстановяване на ежедневните функции. Тъй като е компютърно базирано, приложението ни дава възможност системно да събираме точни данни за прогреса на всеки пациент. Събраната информация се разчита от специалисти, които актуализират програмата за общо укрепване на организма . “HeadApp” може да се използва след: 1. инсулт, мозъчна травма, 2. хирургична намеса, липса на кислород в мозъка, отравяне на мозъка, последствия от прием на наркотици, алкохол и други. 3. мозъчен кръвоизлив 4. Гериатрични заболявания (Деменция и Алцхаймер) 5. Менингити и психиатрични заболявания. 6. Множествена склероза, Паркинсон и други. Когнитивната терапия е най-ефективна при ежедневни тренировки, които се извършват в болниците за рехабилитация. След изписване в домашни условия, дори и под наблюдението на специалист, е много трудно да се отдели нужното време за провеждането й.


Екзоскелет

"Когато човек опитва да мести крайниците си, мозъкът ,посредством неврони, изпраща сигнали до тези части на тялото и съответно се получава движение. При различни увреждания в следствие на инсулт, мозъчна травма и др. тези сигнали се прекъсват, не достигат до крайника и съответно липсва движение. Екзоскелетът засича тези биоелектрични сигнали и подпомага движението на дадената част от тялото в унисон с мускулатурата. Ключов момент е, че при този акт обратно до мозъка достигат „потвърждаващи“ сигнали, че движението е извършено. Благодарение на това мозъкът разбира, че има връзка между него и крайника и започва да изпраща повече сигнали, подобрявайки движенията. В противен случай, ако крайникът не реагира на получената от мозъка информация, се приема, че няма връзка с него и с времето сигналите за движение се ограничават. Така всъщност се стимулира мозъчната дейност, посредством употребата на екзоскелет. CYBERDYNE Inc. основават Cyberdyne Care Robotics GmbH в Бохум, които са насочени към подобрение и лечение на хора с мозъчни, нервни и мускулни нарушения, включително гръбначни увреждания и церебрална емболия. Екзоскелетът Robot Suit HAL® е японско роботизирано средство от най-ново поколение, което ползва международно призната технология за терапия. Robot Suit HAL® е разработен, произведен и патентован от CYBERDYNE Inc. и е сертифициран в съответствие с Директивата за медицински изделия на ЕС. Това е първият сертифициран робот от този тип в света, чиято технологията е била периодично тествана и изследвана, за да може да бъде пусната на пазара на територията на ЕС. "