Как да подобрим фината моторика?

📌💬ТЕМА НА СЕДМИЦАТА: КАК ДА ПОДОБРИМ ФИНАТА МОТОРИКА

✅Преди да разкрием начини за подобряване на фината моторика нека дефинираме самото понятие.

ℹ️Какво е фина моторика?

👉🏼Фина моторика е термин, обозначаващ всички фини движения, които се извършват с пръстите на ръцете👌🏼🤘🏼🤟🏼🖖🏼. Това включва хващане, хранене, писане, рязане, връзване, моделиране, рисуване, закопчаване и други.
👉🏼След раждането бебетата държат ръцете си свити в юмрук, по-късно те естествено започват да развиват фината си моторика като опознават света с ръце. Развивайки тези умения децата подобряват интелекта и речта си.

▶️Защо е важно да развиваме фината моторика на децата?

👉🏼Развиването на фината моторика е от значение не само за физическото развитие на детето, но и за менталното му.
👉🏼При деца със забавено развитие на фината моториката се наблюдават проблеми в говоренето, рязането с ножица, оцветяването и когато детето се опитва да извършва тези дейности, то бързо се уморява и губи интерес.
👉🏼Моториката е важна за развитието на мисленето🧠, речта🗣 и писането✍🏼, концентрацията👀, паметта👤 и др.

▶️От каква и до каква възраст се развива фината моторика?

👉🏼Развитието на фината моторика е дълъг процес, който започва от най-ранна възраст. Детето трябва да бъде насърчено да се занимава с дейности, които развиват движенията с пръстите – подреждане на пъзел, разкопчаване и закопчаване, развиване и навиване, тупкане с пръсти по плоски повърхности, изрязване, лепене, декорация с мъниста и т.н.

▶️Как се изгражда фина моторика при деца с увреждания, например при ДЦП?

👉🏼Децата 👦🏻👧🏻родени с церебрална парализа в повечето случаи имат немалка спастичност в крайниците. В тези случаи е предизвикателство да се работи над фината моторика.
🦾🦿Технологичният свят, в който живеем, ни дава възможност да се възползваме от високоефективни уреди за роботизирана рехабилитация, които не само че борят спастичността по прецизен начин, а предлагат на пациентите един по-увлекателен и дри забавен начин на терапия.
👉🏼Наред с това уредите за роботизирана рехабилитация запаметяват индивидуалния прогрес на пациента и така терапевтите имат реалистична картина с напредъка след всяка процедура.

▶️Как се възстановява фината моторика при възрастни с придобити увреждания?

👉🏼След прекаран инсулт пациентът може да върне до 82% от двигателните си функции, които е имал преди инцидента, в това число и фината моторика.
🦿🦾Уредите за неврорехабилитация, които са на разположение в „Сердика“, са от последно поколоение, затова резултатите са повече от впечатляващи.
👉🏼С раздвижване на пръстите, захвата на дланта и на самата ръка, екипът от специалисти в „Сердика“ постига целта чрез конвенционални методи и роботизирани такива.

▶️Имате съмнения дали Вашето дете развива правилно фината си моторика? Имате въпроси?

✅Обърнете се към нас! За нас е призвание да помагаме на деца и възрастни с вродени и придобити увреждания и очакваме Вашите въпроси на
☎️0884 500 666

Състояния